Imatge general de l'acte de l'ANC i la Intersindical amb funcionaris, el 10 de juliol de 2017. (Horitzontal) 4640#Agencia ACN
image_pdfimage_print

L’assemblea oberta organitzada per la Intersindical-CSC i l’ANC a les cotxeres de Sants de Barcelona va servir per donar a conèixer els projectes engegats i també els que s’aniran duent a terme per resoldre dubtes als funcionaris de la Generalitat durant l’organització del referèndum. En total, unes 300 persones van voler escoltar i compartir dubtes entre els membres de la Intersindical-CSC i la sectorial d’Administració Pública de l’ANC.

Jordi Sànchez, president de l’ANC, va voler traslladar tot el suport i confiança als treballadors públics, encoratjant-los a complir “el mandat democràtic” sorgit de les eleccions del 27-S del 2015 i denunciant les amenaces i coaccions que l’Estat espanyol està duent a terme per atemorir aquest col·lectiu. “Estem al vostre costat, no us fallarem”, va anunciar.

També va voler deixar clar que els treballadors públics poden estar tranquils, perquè en aquest procés hauran de fer allò que es pressuposa d’un treballador públic, que és “estar al servei de la ciutadania”. Per això, va voler remarcar que no demanaran actes individuals ni “heroïcitats”, sinó estar al costat de la gent i complir la legalitat vigent, que emana d’una majoria parlamentària favorable al dret a l’autodeterminació.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

L’acte va comptar amb una nodrida representació política. Hi havia Maria Senserrich (PDECat), Sergi Sabrià (ERC) i Mireia Boya (CUP), així com membres d’Òmnium Cultural. A més, també hi van intervenir Marc Sallas, membre de la Intersindical-CSC; Joan Anton Font, Pere Grau i Josep Antolí (ANC).

Ni prevaricació ni desobediència

Segons un estudi dut a terme per l’ANC, en el 99% dels casos no hi ha base per acusar cap funcionari de prevaricació ni desobediència, passi el que passi l’1 d’octubre. Font explica que la clau de la prevaricació és l’arbitrarietat, és a dir, que el treballador actuï per lliure sense cap llei ni reglament que li doni cobertura. Així, segons Font, la llei del Referèndum, fins i tot si fos suspesa pels tribunals espanyols, dona la cobertura necessària per a que la prevaricació sigui impossible.

El delicte de desobediència tampoc tindria gaire recorregut perquè per a la majoria de funcionaris, la seva autoritat administrativa directa és el Govern i les administracions locals i, per tant, estarien obeint ordres, no desobeint. L’únic cas en què el delicte de desobediència podria tenir sentit és si hi hagués una sentència judicial ferma que un treballador es negués obertament a complir. En qualsevol cas, els organitzadors van deixar clar que com que hi haurà una llei que empararà els treballadors públics, no hauran d’incomplir cap normativa ni llei.

Tot i això, es va voler demanar al govern i grups parlamentaris favorables al Sí una protecció més concreta als treballadors públics, malgrat que admeten que la llei recull tos els antecedents necessaris i donen legalitat i fonaments a la convocatòria del referèndum per realitzar-lo amb garanties, tant pels votants com pels organitzadors. Així, ni tan sols la Llei de Seguretat Nacional podrà contraposar-se ni substituir la llei que empararà el referèndum.

Sessions informatives

Durant els darrers mesos, l’ANC i la Intersindical-CSC han anat organitzant conjuntament una trentena d’assemblees en diversos departaments de la Generalitat en què hi han participat prop de mig miler de treballadors públics. La idea ha estat resoldre dubtes i proporcionar recomanacions i consells per poder afrontar sense cap mena de dubte ni por els possibles delictes que l’Estat els pugui imputar en la celebració del referèndum mentre obeïxen la legalitat que emana de la llei de desconnexió que donarà empara legal al referèndum de l’1-O.

Marc Sallas, de la Intersindical-CSC, va remarcar la importància d’aquestes trobades per dues raons: d’una banda, com a eina de seguretat jurídica als treballadors públics; i de l’altra, com un compromís amb el dret a l’autodeterminació i també amb el procés d’independència. Per això, va posar de relleu que les garanties “les haurem de generar nosaltres, perquè ells no volen votar”, en referència a l’Estat espanyol. De fet, va acusar l’Estat d’aprofitar els buits de que el Govern encara no ha pogut explicar de la llei que donarà empara al referèndum per “intoxicar” i “infoxicar” amb informacions falses i, així, atemorir o coaccionar funcionaris.

L’acte va servir també per presentar dos vídeos divulgatius amb la idea que siguin virals i arribin al màxim de treballadors públics possibles, en què es donen raons i motius pels quals no hi ha risc per la tasca dels funcionaris.

El torn de preguntes va posar de manifest l’interès dels treballadors públics per rebre informació. Per aquest motiu, tant l’ANC com la Intersindical-CSC han posat l’adreça admin_publica@assemblea.cat a disposició dels treballadors perquè puguin compartir dubtes o incerteses i també puguin sol·licitar xerrades informatives als seus llocs de treball.