image_pdfimage_print

Òmnium Cultural va presentar ahir un nou projecte a favor del Referèndum: Crida per la Democràcia. “Avui, 10 de juny, 7 anys després de la manifestació a favor del dret a decidir impulsada per Òmnium, encetem un nou projecte que marcarà els propers mesos de l’entitat”,  anuncià el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Es tracta d’“una nova Crida inspirada en la Crida per la Solidaritat i els moviments de resistència pacífica dels anys 70 i 80” i alhora “un projecte d’Òmnium per defensar el referèndum i denunciar les mancances democràtiques de l’Estat espanyol”, afegí. En aquest sentit, el president d’Òmnium recordà un cop més que “vivim en un Estat que ens impedeix avançar” i que ara mateix a Catalunya aquest estat “posa en perill la democràcia i la cohesió social”. Per tot plegat, en el marc d’aquesta “deriva antidemocràtica impròpia a l’Europa del segle XXI, l’única alternativa que ens queda és defensar la democràcia”. “Volem aglutinar tots els demòcrates de Catalunya, aquest projecte va molt més enllà de la nostra entitat”, reblà.

Òmnium Cultural, una entitat nascuda durant el franquisme i amb una llarga trajectòria en la defensa dels drets i llibertats dels catalans, enceta el repte de defensar el referèndum com a màxima expressió de la democràcia. Crida per la Democràcia denunciarà de forma sistemàtica i audaç tots i cadascun dels embats de l’Estat espanyol amb una acció setmanal. Aquesta mateixa setmana Òmnium impulsarà la projecció del documental de Mediapro ‘Las cloacas de Interior’ a un centenar de poblacions del país, incloses totes les capitals de comarca.

La revolució dels mòbils

Publicitat
Publicitat

Un dels puntals de la campanya seran les xarxes socials i els telèfons mòbils. Comença la revolució dels mòbils: el passa-ho! i el comparteix seran una constant per fer arribar la denúncia de la deriva antidemocràtica de l’Estat a tots els racons de la nostra societat. Hi haurà un sistema d’alertes permanent a través de Whatsapp. Tothom qui vulgui rebre les informacions de Crida per la Democràcia només haurà d’enviar un missatge amb la paraula DEMOCRÀCIA al número de telèfon 696 000 699.

Suport de l’esfera política i la societat civil

En una roda de premsa transversal, diferents actors de l’esfera i política del país acom panyaren Cuixart a la taula principal i donaren suport explícit a la campanya. El director general i fundador de Mediapro, Jaume Roures, director de ‘Las cloacas de Interior’, va  deixar clar que en el documental es fa evident que “hi ha estructures e l’Estat que treballen al marge de la legalitat”. En aquest sentit, s’hi afegí l’exalcalde de Barcelona, víctima directa de les clavegueres de l’Estat, Xavier Trias, del PDeCAT, qui agraí Òmnium la posada en marxa d’aquesta iniciativa i assegurà que hi dona ple suport perquè “la guerra bruta és intolerable des del punt de vista de la democràcia; aquestes coses només passen a les dictadures”.

A la roda de premsa també intervingué l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, qui recordà que el món local també és víctima de l’Estat: “l’Estat va en contra dels municipis, volen limitar l’autonomia municipal a cop de llei; ens treuen les eines més bàsiques perquè no lluitem contra els desnonaments o la pobresa energètica”. Al seu torn, l’activista i ex diputat de la CUPDavid Fernández recordà que “no som un país normal quan tenim un 23% d’exclusió social” i assegurà que “sense sobirania no podem aprofundir en la justícia social”. El diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, recordà que “la democràcia espanyola se la juga amb el procés català”. I en darrer lloc l’antropòleg Manuel Delgado definí el poble català com “un poble lluitador”. “No hem de tenir escrúpols per dir que aquesta lluita té una dimensió antifeixista, el feixisme no ha marxat mai”, sentencià.