Francmaçoneria

image_pdfimage_print

Vull explicar de forma simplificada la idea central d’aquesta germandat internacional de lliurepensadors, de filòsofs; una germandat inspirada en valors morals i ètics que predica amb l’exemple, que ajuda si pot els més necessitats i, sobretot, que defensa la sinceritat i s’allunya dels radicalismes.

Dins d’aquest món profà, la ignorància, barrejada amb la falta de consciència, és la causa de la majoria dels problemes i fa dir a alguns certes barbaritats com que la francmaçoneria és una secta. En primer lloc, el concepte de secta cal consultar-lo a les enciclopèdies. En molts col·lectius sectaris, l’ingrés del neòfit sol ésser fàcil però la sortida molt difícil.

En el cas de la francmaçoneria, la introducció del neòfit no és senzilla, ja que la porta d’entrada és molt estreta, en canvi, la porta de sortida és molt ampla. Es pot deixar la germandat quan es vulgui, sense cap impediment, amb la llibertat absoluta dels ex-maçons per poder actuar d’acord amb la seva consciència, estigui aquest en situació de dorment (no activa) o no. Si l’actitud moral d’aquest ex-germà segueix essent exemplar, sap que sempre trobarà les portes obertes de la corresponent germandat. En cas que un germà perjudiqui la dignitat d’una determinada lògia, per causes de mals comportaments, serà expulsat i no hi podrà tornar mai més.

Publicitat

Encara hi ha molt material històric per recopilar, però jo recomanaria la lectura d’un breu llibre que, tot i algun problema tècnic d’impressió en els documents antics, està ben documentat i aporta una idea general del procés evolutiu de la francmaçoneria actual. Aquest llibre de la Busca Edicions es titula Respectable lògia Catalunya – Recuperació de la francmaçoneria a l’estat espanyol (1976-2006) i la seva autora és Rosa Roger i Moreno. Hi ha molt de material sobre la germandat però, en relació amb el que he esmentat anteriorment, aquesta lectura permet esclarir quina visió se’n té.

La francmaçoneria és una forma de viure filosòfica i noble. Tot aquell que atempta contra la dignitat humana serà repudiat o combatut mitjançant totes les forces democràtiques i respectuoses dins d’aquest món globalitzat per tal d’enfortir la dignitat dels humans, la cultura i la consciència, ja que amb aquestes aptituds, podem ésser capaços de trobar en aquest món tan convuls, l’equilibri necessari. Insisteixo, equilibri mitjançant la cultura i la consciència.

Personalment, he ingressat tard a la germandat francmaçònica per diverses circumstàncies. He entès, ja tard, que la millor riquesa de l’home és el coneixement i tots aquests valors, que he anat esmentant al llarg de text, només els he trobat dins d’aquest col·lectiu mitjançant les dissertacions filosòfiques en les quals intentem trobar respostes a moltes preguntes.
Els valors de la dignitat humana són molt potents, valors que no es poden comprar amb diners, valors que es transmeten de l’un a l’altre a través del respecte, la cultura i la consciència, per tal de polir la pedra bruta. Aquesta és la nostra feina.