Carles Puigdemont durant la seva intervenció al Parlament
Carles Puigdemont durant la seva intervenció al Parlament
image_pdfimage_print

En una entrevista que publica avui el diari austriac Salzburger Nachrichten, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, preguntat sobre si desitjaria que Catalunya fos independent d’aquí a 3 mesos, després del referèndum, afirma que “en cas que el poble català, decideixi el dia 1 d’octubre que hem d’esdevenir un estat independent, llavors, actuarem com un estat des del primer minut. Començarem amb una transició fins que obtinguem el reconeixement internacional complet de la Catalunya independent”.

Durant l’entrevista, Puigdemont, exposa que ell espera que s’obtingui aquesta majoria pel ‘Sí’, però que el govern acceptaria un resultat amb la victòria del ‘No’, en canvi es qüestiona si el govern espanyol està acceptaria un resultat favorable a la independència. Durant l’entrevista, el president, és preguntat en relació al fet que, segons el diari austríac, Catalunya disposa d’unes amplies competències de les quals poques regions poden somniar. Puigdemont exposa que sobre el paper potser sí, però que la realitat és una altra i que d’aquestes finalment, Catalunya en disposa de menys del 10%, posant com a exemple el fet que el Tribunal Constitucional anul·la moltes de les lleis que aprova el Parlament de Catalunya o el fet que el nostre país no disposi d’autonomia fiscal.

En relació a la Unió Europea, el president, prediu que Brussel·les seguirà afirmant que el cas català és un afer intern espanyol fins al dia de la votació. A més, planteja que l’únic escenari en què els catalans podrien deixar de formar part de la Unió Europea seria amb el reconeixement per part d’Espanya de la independència de Catalunya i el seu veto a la doble nacionalitat. No obstant això, Puigdemont afirma que és absurd plantejar que Catalunya surti de la Unió Europea, ja que la mateixa Unió i Espanya estan interessades en què això no passi. Catalunya, exposa, és un contribuent net al pressupost europeu i això fa que als altres països que també són contribuents nets, els hi interessi una Catalunya forta dins de la Unió Europea.

Publicitat
Publicitat

El diari pregunta al president català sobre altres temes com ara la possible fugida d’inversions internacional en cas d’independència o sobre què caldria que oferís Espanya per tal de frenar el referèndum. Puigdemont preguntat sobre l’escenari en què la policia bloqueges els col·legis electorals el dia del referèndum respon que aquest seria un escenari en què els independentistes ja haurien guanyat. Segons el president la gent acabaria votant igualment i posa de manifest que aquesta és una lluita entre la democràcia i les forces que no volen que els catalans exerceixin el dret a l’autodeterminació.

1 COMENTARI

  1. 1/ Això d’exercir com un estat des del primer moment vol dir controlar el territori a tots els efectes. Suposo que no cal que ho digui més clar. 2/ Trobo a faltar per part dels polítics que expliquin a l’estranger que el Principat de Catalunya ja era un estat independent i que va deixar de ser-ho el 1714, en perdre davant de les tropes combinades francocastellanes i ser annexionada a la Corona de Castella (igual que va passar-li al Regne d’Aragó, el Regne de València i a Mallorca). Mai vam votar per a deixar de ser un estat independent.

Comments are closed.