image_pdfimage_print

Aquest dimecres ha estat un dia històric per la memòria col·lectiva i la dignitat d’aquest poble. La raó és que ahir es va exhumar la primera fossa de la guerra, de les centenars que es preveu també obrir en els propers mesos, seguint el Pla de Fosses elaborat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que encapçala Raül Romeva. Certament, ja amb anterioritat se n’havien obert d’altres, però aquesta és la primera que es fa seguint una planificació del govern, i doncs té un enorme simbolisme i una més gran transcendència.

Concretament, la primera fossa estava situada a Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà, a tocar de la paret del cementiri. S’hi han trobar les restes de 17 soldats, que van ser soterrats amb l’uniforme, les botes i fins i tot les cartutxeres. Això pot indicar que es tractaven de soldats morts en combat i que tot plegat es va fer molt ràpidament. Probablement es tracten de soldats de l’exèrcit rebel franquista. No s’hi ha trobar cap identificació personal, per la qual cosa caldrà procedir segons  l’establert en el Pla d’Identificació Genètica, contrastant les restes amb el bancs de dades genètiques que ja es disposa en base a les aportacions fetes pels familiars dels desapareguts durant la guerra.

El Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista per al 2017 té l’objectiu de contribuir en la recuperació de la memòria històrica i consolidar un país i una societat de pau.

Publicitat
Publicitat

El Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista per a l’any 2017 inclou accions en fosses i restes òssies en superfície als següents indrets:

  • Alt Pirineu i Aran: 4 actuacions a Figuerola D’Orcau i Gavet de la Conca (Pallars Jussà).
  • Camp de Tarragona: 6 actuacions a Guiamets, Torre de Fontaubella i a Pradell de la Teixeta i El Molar (Priorat); i Salomó (Tarragonès).
  • Catalunya Central: 3 actuacions a Prats del Lluçanès (Osona) i El Bruc (Anoia).
  • Girona: una actuació a Cassà de la Selva (La Selva).
  • Lleida: mínim 8 actuacions a Alguaire, Alfés, Aspa, Artesa de Lleida i Soses (Segrià); Artesa del Segre i Vilanova de Meià (Noguera); i Portell Sant- Ramon (Segarra).
  • Terres de l’Ebre: mínim de 20 actuacions a La Fatarella al Memorial de les Camposines, Corbera d’Ebre i Pinell de Brai (Terra Alta); i Miravet (Ribera d’Ebre).

El conseller Romeva ha afirmat per les xarxes socials que “Tenim un deute amb la memòria col·lectiva, una responsabilitat com a país. Avui presentem la primera exhumació del Pla de Fosses 17-18“.