image_pdfimage_print

Davant la perspectiva d’una immediata, en pocs dies, revelació de la data i la pregunta referendàries, l’independentisme civil, és  a dir, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, convoca un nou gran acte patriòtic per aquest proper 11 de juny, a Montjuïc. D’aquesta manera es pretén fer créixer la dinàmica mobilitzadora que en les darreres setmanes s’ha encetat, quan les diferents entitats, partits i organitzacions partidàries del referèndum han llançat les seves campanyes particulars, en un procés, tot sembla indicar-ho, que culminarà en unes setmanes, probablement cap al mes de juliol, en l’establiment del que s’espera que sigui una potentíssima campanya unitària. L’efecte bola de neu, doncs, encara que sigui en ple estiu, comença a fer-se sentir en la societat catalana, esperonada per l’actitud prepotent i desafiant del govern espanyol, que darrerament ja no s’amaga d’amenaçar a tort i a dret, com és el cas de la pròpia ministra de defensa, que ha recorregut a un indefinit “tot” per fer-ho.

Referèndum unilateral o referèndum unilateral

A més, l’actitud tancada i amenaçadora del govern espanyol ha servit per certificar la defunció de la via del referèndum acordat, a l’escocesa. Amb aquesta variable descartada, tot queda molt més clar. Catalunya, ara amb el seu President, el seu govern i el seu Parlament al capdavant, s’encamina cap a la celebració del referèndum d’autodeterminació, probablement al mes de setembre.

Publicitat
Publicitat

Ja no hi ha marxa enrere, i això posa en una situació compromesa aquells que fins al darrer minut han estat apostant per un d’acordat. Es troben clarament en un cul-de-sac, si més no aparent. En tot cas, la celebració d’una nova cimera, el proper dimarts, del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), el voldran convertir en el seu darrer cartutx, si bé, resulta francament difícil quin pot ser el seu marge de maniobra, atès el tancament tant del PP, com també del reelegit secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que, com era d’esperar, no ha trigat en arrenglerar-se amb Rajoy en contra de qualsevol acord referendari.

Cal recordar, a més, que l’endemà de la nova mobilització convocada, se’n farà una altra en solidaritat amb el membre de la mesa del Parlament, Joan-Josep Nuet, que haurà de declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la causa on també estan imputats quatre altres membres, independentistes, entre ells la Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

El 10, acte unitari a Vic

I per si encara fos poc, la Taula de Vic d’entitats i partits per al Sí al Referèndum, ha convocat per al dia 10 de juny, un acte unitari que es vol molt potent. Segons els organitzadors, hi participaran, després de la benvinguda de l’alcaldessa Anna Erra, Jordi Sànchez (ANC), Jordi Bosch (Òmnium), Neus Lloveras (AMI), Àlex Montes (Súmate), Jordi Turull (PDeCAT), Marta Rovira (ERC), Kàtia Juncks (CUP), Antoni Castellà (Demòcrates), Uriel Bertran (SI) i Josep Sort (Reagrupament).

En definitiva, s’acosten dates on el soufflé que alguns deien -i desitjaven- que s’havia ensopit, sembla que esdevindrà més gran que mai.