image_pdfimage_print

Un nou pas endavant en la construcciço d’estructures d’estat es va donar ahir amb l’aprovació en el ple del Parlament d’ahir de la Llei de la Comunitat Catalana a l’Exterior. I ho ha fet amb el vot favorable dels diputats de JxS, CUP, CSQP i PSC.

Per primera vegada la Llei reconeix individualment els ciutadans catalans residents a l’exterior com a subjectes de drets i deures en l’àmbit de les competències de la Generalitat.

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s’ha mostrat convençut que amb aquesta nova Llei atenem millor les necessitats actuals del conjunt dels catalans i catalanes que viuen fora de Catalunya i ampliem també la relació amb les comunitats catalanes que sempre han estat un referent de cohesió i ha apuntat que avui és un dia important per a la Catalunya Exterior. El conseller també ha declarat que volem que la Catalunya Exterior se senti encara més a prop i sobretot més necessària pel nostre país”.

Publicitat
Publicitat

Les novetats

La Llei millora el Registre de Catalans a l’Exterior creat el 2014, i les seves funcions una tasca que ja ha començat a fer el Govern amb la dotació de serveis en l’àmbit de sanitat, cultura i joventut als catalans inscrits al Registre. La Llei expressa la voluntat de convertir el Registre en un instrument de major precisió que permeti dissenyar les polítiques públiques destinades a aquest col·lectiu. D’aquesta manera, el Registre és l’eina que possibilita que les persones que hi estiguin inscrites puguin exercir els seus drets i ser preceptors de serveis i, al mateix temps, permet al Govern conèixer les demandes i necessitats de la comunitat catalana a l’exterior.

La norma també contempla impulsar polítiques per l’ús de la llengua catalana a l’exterior amb recursos pedagògics, i facilitar la participació dels catalans a l’exterior en els serveis d’informació sociolaboral així com la participació en programa del servei públic d’ocupació.

A més, la Llei permet establir una política integral del fet emigratori català, amb polítiques per acompanyar i assessorar la mobilitat internacional dels catalans. En la seva partida, mantenir el seu vincle amb Catalunya i, si s’escau, facilitar el seu retorn voluntari posterior.

La Llei de la Comunitat Catalana a l’Exterior també fomenta la projecció internacional de Catalunya a través dels ciutadans que viuen a l’exterior, en el seu rol com a agents actius per a difondre la realitat política, social, econòmica i cultural de Catalunya.

Fins ara les comunitats catalanes a l’exterior estaven regulades per una Llei del 1996 que definia la relació de la Generalitat només amb les entitats, però no amb els ciutadans residents a l’exterior. El text aprovat avui regula la relació també amb els ciutadans a l’exterior i els dota de drets i deures.

Finalment, destacar la creació del Consell de la Catalunya Exterior com a òrgan col·legiat assessor i de consulta del Govern i de participació externa dels ciutadans residents a l’exterior i de les comunitats catalanes a l’exterior. La creació d’aquest Consell posa èmfasi a la nova mirada de la Catalunya Exterior que contempla la Llei.