Foto dels electes que han participat de l'acte de presentació de l'AECAT al Camp de Tarragona | AMI
Foto dels electes que han participat de l'acte de presentació de l'AECAT al Camp de Tarragona | AMI
image_pdfimage_print

El Palau de l’Abat del Monestir de Poblet s’ha omplert aquest divendres en l’acte de presentació de l’Assemblea d’Electes de Catalunya (AECAT) al Camp de Tarragona on han participat prop de 200 electes. La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha dit que aquest registre de càrrecs que s’està fent actualment ha de ser una eina per exercir, si mai és necessari, la «legitimitat democràtica» de tots els electes del país que tenen «una responsabilitat amb la gent que ens ha triat». En aquest sentit ha desitjat que l’AECAT no s’hagi de constituir. Tot i això admet que «no veiem clar que no s’hagi de convocar» veient determinades actituds de l’Estat espanyol i més «en els moments claus que s’acosten».

Fins ara, un 32,65% dels electes del Camp de Tarragona ja s’han inscrit en aquest registre que només s’utilitzaria en el cas que es decidís que cal constituir l’assemblea. La Conca de Barbera (38%) lidera el nombre d’electes registrats a l’AECAT i el segueixen Baix Camp (36,5%), Tarragonès (28,5%), Alt Camp (24%) i el Priorat (21,6). En l’acte, Neus Lloveras ha animat als electes a ser un altaveu transmissor perquè més càrrecs municipals de la zona s’hi registrin. Actualment en l’àmbit del país 3053 electes (32,65%) s’han registrat i validat.

L’acte ha volgut mostrar la pluralitat política de l’AECAT i hi han intervingut representants de diferents formacions polítiques que han defensat la necessitat dels càrrecs electes d’organitzar-se per garantir el dret a decidir el futur polític de Catalunya. L’alcalde de Riudoms i vicepresident de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Cruset (​PDeCAT) ha assegurat que hi ha el perill de considerar que l’actual situació de tensió amb l’Estat espanyol «és una normalitat». En aquest sentit ha apostat per «no rebaixar aquesta tensió, ja que ens acostem «al moment clau». L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza (ERC) ha dit que s’ha de desbordar el «marc legal i mental espanyol» i ha assumit el pes que hi ha de tenir el Camp de Tarragona perquè «som la segona àrea metropolitana».

Publicitat
Publicitat

L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullolls (FIC)​ ha defensat que la lluita per poder votar ha de ser «un sentiment i un objectiu» de tot poble que defensa «votar democràticament». Jordi Fortuny (MES)​, regidor de l’Ajuntament de Tarragona, ha mostrat el seu desig de tenir una república catalana i s’ha mostrat convençut que la lluita pel Referèndum és un acte de «defensa de la democràcia» i una demostració que aquest és «un poble demòcrata». El diputat al Parlament de Catalunya, Carles Prats (DC) considera que cal un nou estat per materialitzar el somni de què Catalunya es converteixi «en un dels països més pròspers i equitatius del món». En l’acte de presentació també hi ha intervingut regidor de l’Espluga de Francolí, Jordi Miró (SI) que considera que ara «ve l’hora de la veritat» i ha apel·lat als electes a demostrar que «creiem i que exercirem l’autodeterminació».