Jordi Turull (JxSí) presentant la proposta de reforma del reglament del Parlament | Parlament de Catalunya
Jordi Turull (JxSí) presentant la proposta de reforma del reglament del Parlament | Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

La proposta de reforma del Reglament del Parlament ha superat aquesta tarda el debat de totalitat i continuarà la tramitació parlamentària després que el Ple hagi rebutjat, amb els vots de JxSí i la CUP, les esmenes de retorn que hi havien presentat Cs, el PSC, CSQP i el PPC. En la sessió d’aquesta tarda, la cambra també ha validat el decret llei que ajorna fins a l’1 de maig l’entrada en vigor de l’impost sobre begudes ensucrades i ha acordat que la proposta per portar al Congrés dels Diputats espanyol la proposició de llei per despenalitzar l’eutanàsia continuï la tramitació parlamentària.

La proposta de reforma del Reglament, redactada en ponència conjunta i signada per JxSí i la CUP, ha superat el debat de totalitat en rebutjar el Ple les esmenes de retorn per 62 vots a favor (Cs, PSC, CSQP i PPC, els grups que les havien presentades) i 72 en contra (JxSí i CUP). Ara la iniciativa continuarà la tramitació parlamentària en comissió i ponència i els grups hi podran presentar esmenes a l’articulat.

La proposta modifica diversos articles del Reglament i n’afegeix de nous. Així, incorpora la possibilitat que una proposició de llei es tramiti en lectura única, que permet aprovar una iniciativa en un únic debat en sessió plenària, si ho acorda el Ple a sol·licitud del grup o grups promotors i un cop escoltada la Junta de Portaveus. Actualment, les proposicions de llei només es poden debatre per aquest procediment si les signen tots els grups parlamentaris. En canvi, els projectes de llei s’hi tramiten si ho acorda el Ple a sol·licitud del Govern i un cop escoltada la Junta de Portaveus.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Entre altres punts, la proposta de reforma també incorpora articles perquè la Mesa i les meses de les comissions tinguin en compte la conciliació horària en el moment d’elaborar els ordres del dia de les sessions i preveu la possibilitat que els diputats puguin delegar el vot també a les comissions, i no només als plens com ara, amb motiu d’una baixa per maternitat o paternitat o per una hospitalització, malaltia greu o incapacitat perllongada.

En el debat hi han intervingut Jordi Turull (JxSí), José María Espejo-Saavedra (Cs), Eva Granados (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Alejandro Fernández (PPC) i Anna Gabriel (CUP).

Eutanàsia

D’altra banda, la proposta de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP per presentar al Congrés dels Diputats espanyol la Proposició de llei de reforma de la Llei orgànica 10/1995, del 23 de novembre, del Codi penal, de despenalització de l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi, continuarà la tramitació parlamentària després que la cambra hagi rebutjat l’esmena a la totalitat que hi havia presentat el PPC, per 10 vots a favor (PPC), 94 en contra (JxSí, PSC, CSQP i CUP) i 24 abstencions (Cs).

La proposta, d’un únic article, preveu modificar el Codi penal espanyol per eximir de responsabilitat penal “qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d’una persona que patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort o de patologia incurable que provoqués sofriment físic i/o psíquic greu i que es preveiés permanent, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona”.

En el debat hi han intervingut Alba Vergés (JxSí), Jorge Soler (Cs), Assumpta Escarp (PSC), Àngels Martínez (CSQP), Marisa Xandri (PPC) i Gabriela Serra (CUP).

Begudes ensucrades

Aquesta tarda el Ple també ha validat el Decret llei 2/2017, del 4 d’abril, pel qual es modifica l’entrada en vigor de l’impost sobre begudes ensucrades envasades i s’estableix una regla de determinació de la tarifa aplicable de l’impost sobre les estades en establiments turístics. A favor de la validació hi han votat 83 diputats (JxSí, CSQP i CUP), i en contra, 49 (Cs, PSC i PPC).

El decret, que ha presentat al Ple el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, retarda l’entrada en vigor de l’impost sobre begudes ensucrades envasades de l’1 d’abril a l’1 de maig. A més, pel que fa a l’impost sobre les estades en establiments turístics, exclou de la nova tarifa les reserves fetes abans de l’1 d’abril.

En el debat també hi han intervingut Anna Caula (JxSí), Laura Vílchez (Cs), Alícia Romero (PSC), Jéssica Albiach (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP).