image_pdfimage_print

Amb l’objectiu de recordar els centenars de milers de catalans que viuen fora del país, aquest proper diumenge, dia 23 d’abril, se celebrarà el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2017.

El Dia Internacional de la Catalunya Exterior és una iniciativa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa a la majoria de centres, casals i associacions catalanes de l’exterior. En la Trobada de Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica, celebrada el 1997 a la ciutat argentina de Mendoza, la FIEC va presentar la proposta d’instituir aquesta Diada. La proposta fou aprovada majoritàriament, tant per les comunitats catalanes d’Amèrica com per les d’Europa i la resta del món. El 1998 se celebrà per primera vegada el Dia Internacional de la Catalunya Exterior.

El 4 de març de 1999, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que declarava oficial la Diada, amb el següent text: “El Parlament de Catalunya insta al Govern a establir oficialment la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior per Sant Jordi, o el primer diumenge després de Sant Jordi, si aquesta diada no s’escau en diumenge, i en el marc de les seves competències, a donar relleu públic a aquesta celebració“. En aquest sentit, el Govern de Catalunya, en la seva reunió del dia 6 d’abril del mateix any 1999, va adoptar l’acord de declaració oficial d’aquesta Diada.

Publicitat
Publicitat

Des de la creació del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, la FIEC edita cada any un cartell commemoratiu. Enguany, el cartell és obra de Mauricio Vicente (del Centre Català de Rosario, Argentina).

En les edicions anteriors, el cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior ha estat elaborat pels artistes Ràfols Casamada (1998), Antoni Clavé (1999), Josep Guinovart (2000), Chantal Ripol (2001), Roser Capdevila (2002), Sergi Mas (2003), Maria Girona (2004), Pilar Alférez Pinós (2005), Antoni Tàpies (2006), Núria Muñoz Ginesta (2007), Carles Ballesteros (2008), Maria Andrews (2009), Mauricio Vicente (2010), Antònia Soplón (2011) Nani Navarro (2012), Xavier Mariscal (2013), Flor de Maria Coto de Lemus (2014), Tamara García de la Calle (2015), Mireia Rodríguez Boada (2016) i Mauricio Vicente (2017).

Un increment del 7,7%

El nombre de ciutadans de Catalunya que resideixen habitualment a l’estranger és de 284.374 persones a 1 de gener de 2017, xifra que representa un increment del 7,7% respecte a un any enrere, segons el Padró d’habitants residents a l’estranger (PHRE). Els estats amb més ciutadans de Catalunya són França, Argentina i Alemanya

Aquí, lògicament caldria sumar els ciutadans de Catalunya que resideixen habitualment a la resta de l’Estat, que són una quantitat gens negligible.

La participació en el procés d’aquests catalans i catalanes a l’exterior, sobretot pel que fa al seu dret de vot, ha estat un afer que ha merescut molt interès mediàtic, particularment pels obstacles que l’administració espanyola ha posat al respecte. Segons algunes fonts, el votant “exterior” és en una proporció molt gran, favorable a la Independència.

Per altra banda, en els interminables treballs parlamentaris per l’aprovació d’una llei electoral al Parlament de Catalunya, en alguna proposta figura que la Catalunya Exterior sigui una circumscripció pròpia, amb un o dos escons. Mesura que ja s’aplica en molts altres parlaments del món, amb les seves respectives diàspores.