image_pdfimage_print

Una vella coneguda, i per alguns estimada, la Declaració Unilateral d’Independència, va tornar ahir a escena dins la política catalana. I ho va fer per la porta gran. Concretament va ser per boca del vice-president del govern i secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras. L’escenari va ser una de les sessions del cicle de debats a dos organitzat per l’associació catalanista Moment Zero, que es va celebrar ahir. Els dos, en aquest cas eren el propi Junqueras i l’economista Xavier Sala i Martin, moderats pel periodista del Punt-Avui, Xevi Xirgo. L’acte va desenvolupar-s en l’emblemàtic espai del Born-Centre Cultural.

Va ser davant la insistència de Sala i Martin, que Junqueras va respondre a l’hipotètic escenari que Espanya impedís físicament, és a dir, amb el desplegament de la policia, la incautació de les urnes, el tancament dels col·legis electorals, la celebració de la jornada referendària. En aquest cas, va dir el vice-president s’optaria per la proclamació de la independència, tal i com ja figura en el programa electoral de Junts pel Sí quan concorregué a les eleccions parlamentàries de setembre del 2015. Concretament, Junqueras va fer una definició tècnica d’aquesta mesura, referint-s’hi com a clàusula de desbloqueig, que permetria depassar l’hipotètic bloqueig polític o jurídic de l’estat espanyol contra l’autogovern català.

Les paraules de Junqueras han tingut en les darreres hores un ampli ressò mediàtic, i de ben segur seran motiu de tertúlies i debats.

Publicitat
Publicitat