Manifest de juristes a favor d’un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya

image_pdfimage_print

El proppassat 22 de març es va donar a conèixer el manifest promogut pel Col·lectiu Praga en favor del dret dels ciutadans de Catalunya a decidir el futur polític en un referèndum. M’hi he adherit tot compartint el seu contingut i la conveniència que des del món jurídic es desmenteixi l’únic argument adduït pels contraris a la independència de Catalunya per impedir aqueixa aspiració legítima: la legalitat espanyola.

Avui el Tribunal Constitucional, un cop més, en la seva accelerada degradació del paper arbitral que ha de tenir per definició tot poder judicial, ha suspès parcialment el pressupost de la Generalitat i advertit el Govern de les conseqüències penals del seu capteniment. El president Puigdemont i els consellers compleixen un mandat electoral i parlamentari ineludible que el govern espanyol malda per avortar contraposant legalitat i legitimitat.

La via repressiva és una resposta que vulnera els principis democràtics de la UE però no podem esperar, almenys en aqueixa etapa on som ara, de la resta d’estats membres una actitud pro-democràtica efectiva que aturi els propòsits del poder espanyol. Haurem, com a poble, d’aguantar mesures excepcionals en contra nostra abans que una solució negociada arribi a plantejar-se, però no hi ha altra alternativa que la d’estar al costat de les institucions catalanes en aqueixa cruïlla històrica.

Publicitat