Reunió Saló Verge Montserrat

La visita de dos congressistes dels Estats Units ha fet saltar espurnes a la política catalana i indigna el govern espanyol. Dana Rohrabacher i Brian Higgins han celebrat diverses reunions amb autoritats catalanes i espanyoles al llarg dels darrers dies. Dissabte ho van fer amb Carme Forcadell, Presidenta del Parlament, i posteriorment, amb el delegat del govern espanyol, Enric Millo. Diumenge, van ser rebuts primer per Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat, i posteriorment soparen també amb Oriol Junqueras, Raül Romeva entre d’altres. Aparentment, el sopar es va allargar, i això va fer decidir als congressistes, no assistir a una reunió que ahir dilluns tenien amb responsables del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol a Madrid, i que era prèvia a la trobada que tenien concertada amb el propi Ministre, Alfonso Dastís. En conseqüència, el propi Ministre va decidir cancel·lar aquesta darrera, cosa que va ser comunicat als dos polítics americans, només una mitja hora abans de la seva celebració. Com es pot comprovar, no ha estat una visita particularment tranquil·la.

President del subcomitè per Europa 

Ambdós congressistes són membres del subcomitè per Europa dins del poderossíssim Comitè d’Afers Exteriors de la Cambra de Representants del Congrès dels Estats Units.

Publicitat
Publicitat

Precisament, el republicà Rohrabacher, presideix l’esmentat subcomitè. Es tracta d’un polític força sui generis, cosa que explica el fet de ser un veterà del partit republicà que ha aconseguit ser reelegit en múltiples eleccions en un estat com Califòrnia, que tradicionalment es decanta més pels demòcrates. Va començar la seva carrera política el 1976 sent assistent de premsa del llavors candidat Ronald Reagan, amb el qual tornà a col·laborar en l’exitosa campanya del 1980. Entre 1980 i 1988, va ser un dels principals escriptors de discursos del ja President Reagan. El 1989 fa el salt a la política, i aconsegueix ser escollit membre de la Cambra de Representants, escó que ha conservat des de llavors, fet que el converteix en un dels legisladors més veterans, fet que explica la seva presidència del subcomitè. Ferm defensor de les independències de Bòsnia i de Kosovo, també ha tingut una relació regular amb Catalunya. Ja es va trobar fa uns anys amb el llavors Secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, a Washington. Fa pocs dies, també es va entrevistar amb el President Puigdemont arran de la visita d’aquest als Estats Units, i ara ha estat ell qui ha travessat l’Atlàntic per venir a Barcelona.

Per la seva banda, el demòcrata Brian Higgins, és representant per Nova York; a banda del Subcomitè d’Europa, també és membre de la comissió anomenada de Ways and Means, que està considerada com una de les més importants del Congrés. Higgins va assumir també un paper actiu durant el procés de pau a Irlanda, i, a l’any 2006, va formar part d’una de les delegacions de congressistes que es va desplaçar a Irlanda del Nord.