image_pdfimage_print

El Registre de Transparència és un instrument que gestionen conjuntament el Parlament i la Comissió europeus, on poden inscriure’s entitats o organitzacions de la societat civil dels estats membres que volen contactar, en funció dels seus interessos, amb les institucions de la Unió Europea.

El 26 d’octubre passat, l’Assemblea Nacional Catalana, va registrar-s’hi. El 15 de novembre també ho va fer Sobirania i Justícia.

Immediatament, això va disparar la reacció espanyolista. Concretament, el 18 de novembre, quatre eurodiputats, tres de C’s (Javier Nart, Enrique Calvet Chambon i Maria Teresa Gimenez Barbat) i un del PP (Santiago Fisas), enquadrats respectivament als eurogrups parlamentaris ALDE i PPE, van adreçar una pregunta a la comissió europea, amb l’objectiu d’anul·lar-ne els registres, argumentant que ambdues propugnaven el separatisme i que aquest és un objectiu contrari als Tractats de la Unió Europea.

Publicitat
Publicitat

La resposta de la Comissió Europea, realitzada en el seu nom ni més ni menys que pel seu vicepresident Frans Timmermans, holandès, ha estat d’una contundència notable. Concretament respon que una entitat només serà eliminada del registre si és declarada il·legal mitjançant una resolució jurisdiccional ferma d’un Estat membre.