La consellera Ruth participant de l'assemblea de Més per Menorca | Més per Menorca
La consellera Ruth participant de l'assemblea de Més per Menorca | Més per Menorca
image_pdfimage_print

Més per Menorca abandona el Govern que presideix Francina Armengol. Així ho ha decidit l’assemblea menorquinista celebrada amb urgència a Es Mercadal després de la crisi generada arran de l’adjudicació de 5 contractes menors a empreses de Jaume Garau, qui va ser cap de campanya electoral de Més per Mallorca, i després de la sobtada dimissió de Ruth Mateu com a consellera del Govern. Més per Menorca no se sent valorat per l’actual Govern ni sent tenir la suficient confiança i suport per part dels partits que el formen.

L’Assemblea ha valorat durant 3 hores tota la situació viscuda durant la setmana i ha conclòs que Més per Menorca deixava la conselleria de Transparència, Cultura i Esports i, per tant, sortia del Govern. També tots els càrrecs nomenats per Més per Menorca a l’esmentada conselleria han cessat en les seves funcions.

També s’ha deixat clar a la reunió el total i absolut suport a la consellera Ruth Mateu i s’ha manifestat la total confiança amb la feina feta, tant per ella com per la resta de l’equip que l’ha acompanyada en les diferents tasques de conselleria i direccions generals.

Publicitat
Publicitat

L’Assemblea lamenta, també, les formes i procediments utilitzats al si del Govern per resoldre la crisi, sense que en cap moment s’hagi demanat parer a Més per Menorca, ni s’hagin seguit les pautes més habituals per resoldre un conflicte governamental, com seria, en primer lloc, un reunió del pacte de Govern per tractar la situació; esbrinar i auditar els procediments de l’adjudicació dels contractes, reunió del pacte pel codi ètic, donar les pertinents explicacions al Parlament mitjançant compareixences, etc.

Més per Menorca se sent dolgut per haver estat el cap de turc d’una crisi que no ha creat la coalició menorquinista ni tampoc la conselleria de Ruth Mateu. Tanmateix, han pagat les conseqüències d’uns fets ocorreguts en altres conselleries, si bé sí s’ha assumit, com ja s’ha dit, la part de responsabilitat que li corresponia per no haver controlat millor les adjudicacions i els contractes. Tot i així, Més per Menorca és l’únic que ha assumit responsabilitats.

Els fets s’han precipitat durant aquest dies i avui la consellera Ruth Mateu ha donat les seves pertinents explicacions en roda de premsa, poc després de presentar la seva renúncia com a consellera. Ha renunciat davant la pressió de la presidenta Armengol, qui li ha comunicat que “o presentes la dimissió o seràs destituïda”. Mateu ha dimitit i poc després ha explicat els motius als mitjans informatius de Palma, assumint les responsabilitats ja esmentades, alhora que tranquil·la, ella i tot el seu equip, quant al vessant de legalitat. Per la tarda, tant Ruth Mateu com els directors generals menorquins i altres empleats de la conselleria han assistit a Es Mercadal a l’assemblea on també han explicat la situació viscuda.

Més per Menorca ha acordat mantenir els Acords pel Canvi. Tanmateix, en futures decisions, haurà d’establir amb quines condicions actuarà a partir d’ara respecte l’acció de Govern i en el Parlament. L’Executiu de Francina Armengol queda en clara minoria i conformat només per PSIB i Més per Mallorca, que sumen 20 diputats al Parlament. El suport de Més per Menorca al Govern serà, en molts temes, condicionat.