image_pdfimage_print

El Museu d’Història de Catalunya va inaugurar ahir l’exposició “Templers. Guerra i religió a l’Europa de les croades”, la primera gran mostra a Catalunya dedicada a mostrar qui eren els templers d’una manera rigorosa i atractiva. L’exposició vol mostrar la vida dels templers allunyada del paper esotèric que se’ls ha atribuït i mostrar com van arribar a ser religiosos adherits rigorosament a l’ortodòxia catòlica. Es podrà visitar fins al 23 de juliol de 2017 a la primera planta del Museu.

Els cavallers templers van ser un dels ordes religioso-militars més famosos de l’edat mitjana. L’orde va ser creat degut als atacs continuats dels bandolers que assassinaven als cristians que peregrinaven a Jerusalem. Hugues de Payns, noble i cavaller, va decidir crear, després de la Primera Croada, un orde monàstic per protegir la vida dels cristians juntament amb nou cavallers més. Amb poc temps, van créixer de mida i poder, convertint-se en la força d’avanç en les batalles clau de les Croades i aconseguint mantenir-se actius durant gairebé dos segles. Però, a principis del segle XIV, després de la pèrdua dels últims reductes cristians de Terra Santa, se’ls va acusar d’heretges i molts d’ells van arribar a ser torturats i cremats a la foguera, quedant tan desprestigiats que el Papa, l’any 1312, suprimeix l’orde. La seva violenta eradicació, va començar a donar lloc a especulacions i llegendes que els han mantingut vius fins als nostres dies, però allunyats de la seva realitat.

Mitjançant una museografia marcada per una gran muralla vermella que il·lustra una cronologia de més de tres segles, el visitant es va submergint per uns espais interiors on hi tenen cabuda els fets històrics, els conflictes entre les civilitzacions, el context, la vida i els símbols. És un recorregut on el vianant passeja per aquests espais convulsos, on hi trobem les peces que il·lustren els recursos espirituals i els materials dels templers, amb fora muralla, on, sense límits, hi trobem les idees escrites. És un diàleg intermitent entre els fets i les idees, que el visitant podrà contemplar tot flanquejant la muralla.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Aquesta exposició fa palès que els templers eren homes que havien efectuat els vots de pobresa, obediència i castedat i que, quan no es trobaven en campanya, duien una vida molt similar a la de la resta de monjos. Amb la reconstrucció de l’hàbit i les insígnies es parla dels dos tipus de templers, distingits entre cavallers i sergents.

L’exposició té amb un seguit d’obres excepcionals, com és la fulla d’espasa del que podria ser, segons molts erudits, l’emblemàtica Tisó.

L’arrelament de l’orde a Catalunya, amb les “comandes”, es representa, entre d’altres, amb una pintura mural de La Verge i el Nen, provinent de l’Església de Sant Martí de Puig-reig, i que és la primera vegada que s’exposa fora de l’església. S’hi veu una clara influència oriental pròpia de l’orde, ja que embellien aquestes comandes amb mobiliari litúrgic recordant Terra Santa, Jerusalem o el Judici Final per tal de recordar la missió dels templers.

“Templers. Guerra i religió a l’Europa de les croades”, està comissariada per l’historiador Ramon Sarobe, llicenciat en Història Medieval per la Universitat de Barcelona, que ha estat arxiver i documentalista del Museu i que ha participat en la catalogació de nombrosos fons documentals medievals i moderns.

Activitats relacionades

Durant els mesos que durarà l’exposició s’implementarà un programa d’activitats complementàries de caràcter acadèmic, lúdic i educatiu, per tal de donar a conèixer diversos aspectes de la història i la vida dels templers. Es realitzaran visites guiades, tallers familiars, recreació històrica per contextualitzar la vida dels templers, conferències, una jornada de wargames, sortides culturals al Castell de Miravet i al Castell del Gardeny -tots dos templers- i visites educatives destinades a escoles.