Evolució de la població catalana vivint a l'exterior | FIEC
Evolució de la població catalana vivint a l'exterior | FIEC
image_pdfimage_print

Quan queden poc menys de 6 mesos perquè tingui lloc el referèndum d’independència vinculant que està preparant el govern català la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) ha volgut posar èmfasi en les darreres dades oficials de catalans a l’exterior i els demana que es donin d’alta al Registre de catalans i catalanes a l’Estranger que va crear la Generalitat el 2014.

El 15 de març, l’INE (Instituto Nacional de Estadística), ha publicat les dades del ‘Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero’ (PERE) tancades a dia 1 de gener de 2017. Aquestes dades de l’INE s’elaboren sobre la base dels registres consulars i inclouen la població inscrita per votar, els que formen part del CERA (Cens Electoral de Residents Absents) i els menors de 18 anys.

Segons les dades de l’INE, un total de 284.374 catalans estan inscrits als consolats espanyols d’arreu del món (un augment de 20.340 en un any, el 7,7%). Aquestes xifres no inclouen les persones que han adoptat la nacionalitat del país d’acollida (de les quals no es difonen dades oficials) ni les segones o terceres generacions catalanes que han adoptat, normalment, la nacionalitat del país d’acollida.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Això representa un augment de 140.372 catalans residents a l’exterior entre 2008 i 2016 quan s’inicia el moviment migratori degut a la crisis i es consoliden moltes situacions familiars que passen d’emigració temporal a emigració de llarga durada.

L’augment de 20.340 21.964 persones en un any (el +7,7%), entre 2015 i 2016, en lleuger descens respecte de l’any anterior que va ser del 9,1%, no pot explicar-se només per millores tècniques de la inscripció o per les adquisicions de nacionalitat espanyola, i confirma les estimacions de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) respecte de l’augment constant i persistent de l’emigració catalana cap a l’estranger des del començament de l’actual crisi econòmica.

Xifres totals de residents fora de Catalunya

A aquests 284.374 catalans enregistrats oficialment cal afegir també els que no estan inscrits als consolats (que representen segons dades disponibles per alguns països europeus una mitjana del 15% sobre inscrits). Això elevaria el total estimat de catalans residents a l’exterior a unes 326.000 persones.

No hi ha xifres precises per a estimar les persones que han adoptat la nacionalitat del seu país d’acollida ni tampoc quantes persones formen les segones i terceres generacions que tenen la nacionalitat del país de residència i que són, a molts països, les que conserven vives i actives moltes de les entitats catalanes de l’exterior. Si, a més a més, es tenen també en compte els catalans residents a d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol que mantenen un vincle amb la comunitat d’origen (pels que una estimació només potser aproximada partint, això sí, de la dada oficial de l’INE de 409.702 nascuts a Catalunya i residents a la resta d’Espanya a 1 de gener de 2016), tot això elevaria la xifra estimada i aproximada de catalans residents a l’exterior a un mínim d’unes 736.000 persones (326.000 a l’exterior i uns 410.000 a la resta de l’Estat).

El Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Estranger

L’any 2014 el Govern català va crear el ‘Registre de Catalans i Catalanes Residents a l’Estranger. Això es va fer atesa la negativa de l’Estat de transferir a les comunitats autònomes les dades personals dels censats al PERE i la necessitat de millorar el coneixement de la població exterior per endegar polítiques de suport apropiades. En anys anteriors altres comunitats (Andalusia, Galicia) van intentar la creació de registres similars que van ser un fracàs. En el casa català també hi ha hagut un fracàs d’inscripció atesa l’absència de campanya institucional per a fer-lo conèixer. El registre podria ser una eina útil per un millor coneixement estadístic dels catalans de l’exterior si bé no podrà, en cap cas, substituir al PERE. Al mateix temps, pot tenir utilitat en el marc del que disposa la Llei de Consultes No Referendàries per a facilitar la participació electoral dels catalans de l’exterior en processos participatius. La FIEC insta a tots els catalans i catalanes de l’exterior a donar-s’hi d’alta.

4 COMENTARIS

   • Afegeixo aquest correu de l’ANC:

    L’Assemblea Nacional Catalana i les seves Assemblees Exteriors posem en marxa el web votexterior.cat amb l’objectiu d’animar els catalans residents a l’exterior del país a inscriure’s al Registre de Catalans a l’Exterior, que gestiona el Govern de la Generalitat.

    Aquest registre és una eina clau perquè les comunitats catalanes a l’exterior puguin fer sentir la seva veu i puguin fer arribar a les institucions catalanes les seves opinions respecte a tot allò que els afecta com a catalans.

    Hi ha centenars de milers de catalans residint a l’estranger, una part dels quals són inscrits als registres emmarcats a la legalitat espanyola. El Govern de la Generalitat, per tal de tenir accés directe a aquestes comunitats, ha habilitat un registre propi. El Projecte de Llei de les Comunitats Catalanes a l’Exterior, que es troba actualment en tràmit parlamentari, està dirigit precisament a regular els seus drets i deures. Per això cal tenir coneixement de quines persones es troben en aquestes circumstàncies.

    L’Assemblea Nacional Catalana, conscient de la rellevància d’aquest registre, anima tots els catalans i catalanes residents a l’exterior a comprovar quins requisits hi ha per registrar-se i inscriure-s’hi.

    Així mateix, recordem a tots els que tingueu familiars o amics a l’exterior que els animeu a fer-ho.

    Anirem actualitzant el web a mesura que el govern informi sobre canvis a la legislació vigent.

    Qualsevol dubte sobre aquest e-mail podeu dirigir-lo a votexterior@assemblea.cat.

Comments are closed.