image_pdfimage_print

La sentència pel 9N ha condemnat a l’ex-president de la Generalitat Artur Mas, a la Joana Ortega, ex-vicepresidenta i a l’ex-consellera Irene Rigau, si bé aquesta última encara exerceix càrrec polític al Parlament de Catalunya com a màxims responsables en l’organització del 9N.

Les condemnes són per desobediència al Tribunal Constitucional i no per prevaricació, i els inhabilita per exercir càrrecs públics i a una multa econòmica. Concretament a Artur Mas l’han inhabilitat per dos anys amb una multa de 36.500€, Joana Ortega a un any i nou mesos i amb una multa de 30.000€ i n’Irene Rigau condemnada com a cooperadora amb un any i mig d’inhabilitació i 24.000€ de multa.

En roda de premsa del Partit Demòcrata Europeu Català, amb la compareixença de tots tres condemnats, el president Artur Mas ha agraït les mostres de suport, afegint que “tornaríem a fer exactament el que vam fer, som demòcrates i obeïm el mandat popular a les urnes, això és una democràcia de qualitat”.

Publicitat
Publicitat

Els inculpats queden fora de la pràctica política però ja han informat que recorreran davant del Tribunal Suprem, per tal de poder arribar a instàncies europees, al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg.

Artur Mas ha recalcat que a l’estat espanyol la llei no és igual per a tothom i que s’hi persegueix a la gent per les seves idees polítiques. També ha fet esment que la convenció de Venècia ha judicat avui mateix durament l’actuació del Tribunal Constitucional espanyol. Ha demanat que ningú tingui por i que “continuem mirant el futur, perquè és un camí possible”.

Posteriorment, Joana Ortega, ha afirmat que no se sent condemnada, perquè “el 9N va ser un acte d’escoltar la ciutadania i les urnes no es poden inhabilitar”. Finalment Irene Rigau ha recordat que el procés és el procés de molta gent, i que tenen molt clar a qui no poden fallar. I ha afirmat que la sentència és un avís a tots aquells que escolten la voluntat d’un poble, que estan condemnats a no poder representar als catalans perquè van donar compliment a la seva voluntat, i ha afegit decidida “continuarem treballant pel futur del país.”