Fem un examen de justícia i democràcia a l’aplicació de la legislació vigent que fan els tribunals

image_pdfimage_print

A Catalunya estem ja tan acostumats a sentir com ens diuen que s’ha de complir la Llei, que ja comença a ser hora que no permetem que s’aconsegueixi que una part important de la població no vagi més enllà en els plantejaments, ni en l’anàlisi. Per això em pregunto: I si tots perdem la por a sotmetre la legislació vigent, i l’aplicació que en fan els tribunals, a un examen de justícia i democràcia?

Sense ànim de discutir ni desvirtuar el principi de legalitat, autèntic puntal en societats justes i democràticament avançades, el cert és que el compliment de la llei no sempre és símptoma de justícia i democràcia. Passem-les doncs pel sedàs, sense por, per poder concloure si vivim o no en un Estat just i democràtic.

Exemples en tenim molts els darrers anys, com el desgavell de reformes de la Llei Hipotecària, que fins i tot en un primer moment obviava la dació en pagament que a través d’una ILP havia obtingut 1.400.000 signatures: És evident que suspenen tot examen de justícia i democràcia. Per sort, el Tribunal de Justícia de la UE va declarar il·legal diversos preceptes per vulnerar drets fonamentals.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

I pel que fa a l’aplicació de la legislació que en fan els tribunals espanyols, tampoc ens quedem curts: El cas més flagrant que no supera l’examen de justícia i democràcia és la Sentència del Tribunal Constitucional, de 17 de març de 2016, pel que s’anul·la el Decret Llei 6/2013, de 23 de desembre, contra la Pobresa Energètica. El Govern de Catalunya prohibia a les companyies de llum i gas tallar el subministrament per impagament a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica, legislació que aprovava amb matrícula d’honor l’examen de justícia i democràcia; però ens trobem que l’Alt Tribunal Espanyol l’anul·la amb l’excusa que envaeix competències estatals, per tal que en definitiva, els catalans no puguin gaudir d’un dret a mantenir els subministraments.

Tenim l’oportunitat única de votar en referèndum sobre la Independència de Catalunya el mes de setembre d’enguany, en el que també ens diuen que és il·legal: Sotmetem-ho també al mateix examen de justícia i democràcia: És just i democràtic poder votar quan les enquestes indiquen que el 80% de la població catalana ho demana? Doncs evidentment que SÍ.

Abans d’introduir la papereta a l’urna, pensem-hi: Volem viure en un Estat en què la legislació vigent, i l’aplicació que en fan els tribunals, superin amb nota l’examen de justícia i democràcia? Doncs VOTEM SÍ!