El 27 de maig de 1976 es va celebrar a la sala del Paranimf de la Universitat de Barcelona sota la presidència de Maria Aurèlia Capmany, les I Jornades Catalanes de la Dona. Més de 4.000 dones van debatre sobre treball, política, sexualitat, família i educació entre altres temes. L'èxit de la convocatòria va donar un gran impuls al pensament i l'acció del moviment feminista (Copyright Pilar Aymerich)
image_pdfimage_print

El Museu d’Història de Catalunya ha inaugurat “Dones: ficcions i realitats”, una nova exposició per mostrar com ha evolucionat la representació femenina als mitjans de comunicació de masses durant els últims cinquanta anys del segle XX. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta fins al 28 de maig de 2017 al vestíbul del museu.

L’exposició té com a objectiu reflectir, d’una banda, la part que s’ha creat entorn a la figura femenina com a estereotips i marcs conceptuals a partir de la cultura difosa pels mitjans de comunicació, en una societat de caire patriarcal. I, de l’altra, com les dones han viscut aquesta situació de manera conflictiva, disconforme i incòmode.

La mostra té un recorregut expositiu que parteix dels anys posteriors a la Segona Guerra Mundial i l’arribada del franquisme, on el paper de la dona va començar a quedar subordinat per lleis que la van apartar de l’àmbit laboral per limitar-la a ser “l’àngel de la llar”. L’star-system de Hollywood els va imposar un control sobre el seu cos i sexualitat i va dictar la manera de representar la figura femenina als mitjans, tenint gran impacte en la construcció de l’imaginari col·lectiu sobre el fet de ser dona, i marcant estils, modes i cànons estètics, que han tingut grans conseqüències, patents encara avui en dia. La mostra continua amb el moviment feminista, les mobilitzacions i els avenços fonamentals que es van fer pel reconeixement dels drets de les dones al llarg dels anys seixanta i que van fer palès la necessitat de fer una relectura del paper subsidiari que se’ls atorgava en la cultura popular.

Publicitat
Anunci publicitari on es fa visible el sexisme. MHC (Fons Ramona Vila)
Anunci publicitari on es fa visible el sexisme. MHC (Fons Ramona Vila)

A través de fotografies provinents de diferents formats, es constitueix un itinerari pels moments més emblemàtics que s’han viscut, amb l’objectiu de mostrar les ocasions on s’hi reflecteix més el malestar de les dones. Segons apunta la comissària Anna Solà, “durant una època la violència masclista ha estat tolerada i s’ha associat a situacions amoroses, portant a relacions mal enteses. Encara avui, s’exhibeix aquest tipus de relacions a les pantalles de televisió i cinema, per tant, no s’ha desconnectat de l’imaginari social”.

L’exposició vol fer visible i comprensible la manca de llibertat i excés de repressions que les dones han viscut al llarg de les dècades i com la interferència històrica encara és present en les seves vides. Sobretot, vol remarcar l’esforç de les dones per produir les mobilitzacions i els avenços fonamentals per al reconeixement dels seus drets.

“Dones: ficcions i realitats”, comissariada per les professores Marta Selva i Anna Solà, es podrà visitar de manera gratuïta del 3 de març al dia 28 de maig de 2017, i un cop finalitzada al Museu d’Història de Catalunya, l’exposició viatjarà per Catalunya.