Alcaldes, regidors i veïns de la nova vegueria del Penedès amb els presidents Puigdemont i Forcadell, els consellers Junqueras, Jané i Borràs i diputats de la ponència a l'escalinata del palau | Parlament de Catalunya
Alcaldes, regidors i veïns de la nova vegueria del Penedès amb els presidents Puigdemont i Forcadell, els consellers Junqueras, Jané i Borràs i diputats de la ponència a l'escalinata del palau | Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar ahir a la tarda la Llei d’adaptació de la Llei de vegueries a la nova comarca del Moianès i a la creació de la vegueria del Penedès, per 94 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP i CUP) i 34 en contra (C’s i PPC). Així mateix, la cambra va validar, per 65 vots a favor (JxSí i 4 diputats de la CUP), 60 en contra (C’s, PSC, CSQP i PPC) i 5 abstencions (CUP), el decret de pròrroga pressupostària a l’espera del nous comptes per al 2017 i va donar via lliure perquè tant un projecte del govern com una proposició de llei de la CUP per la igualtat de tracte i la no-discriminació i contra l’odi continuïn la tramitació parlamentària.

Vegueria del Penedès

Aquesta iniciativa, que van presentar JxSí, el PSC, CSQP i la CUP, modifica la Llei de vegueries per crear la del Penedès, que inclourà els municipis de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, llevat de vuit municipis d’aquesta comarca. A més, inclou la nova comarca del Moianès a la vegueria de la Catalunya Central.

De les esmenes que els grups s’havien reservat per al ple, la cambra ha rebutjat les dues del PPC, mentre que el PSC ha retirat la seva.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

En el debat hi van intervenir Neus Lloveras (JxSí), també relatora de la ponència que ha treballat la llei, Sergio Sanz (C’s), Eva Martínez (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Joan Garriga (CUP).

Des del saló de sessions van seguir el debat diversos alcaldes, entre els quals els de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i Igualada, Marc Castells.

Decret de pròrroga pressupostària

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va presentar el Decret llei 6/2016, del 27 de desembre, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que permetrà a la Generalitat, amb pressupostos prorrogats des del 2015, fer operacions d’endeutament i prestar avals fins que no hi hagi nous comptes. També permetrà a les entitats del sector públic fer operacions d’endeutament per cobrir les amortitzacions previstes dins l’exercici actual.

En el debat hi van intervenir Roger Torrent (JxSí), Carlos Carrizosa (C’s), Alícia Romero (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Eulàlia Reguant (CUP).

Igualtat de tracte i lluita contra l’odi i la discriminació

La cambra també va donar via lliure perquè continuï la tramitació parlamentaria del Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que es tramita pel procediment d’urgència i que ha arribat al primer tràmit al ple sense esmenes.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va presentar el projecte, que té per objectiu fer efectius el dret de la igualtat de tracte i la no-discriminació per raó de religió o conviccions, capacitat, discapacitat, edat, raça, ètnia, sexe o orientació sexual, o per altra condició social i personal, i promoure l’erradicació del racisme, la xenofòbia, l’homofòbia i qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones en qualsevol àmbit.

En el debat hi van intervenir Montserrat Palau (JxSí), Noemí de la Calle (C’s), Marta Moreta (PSC), Gemma Lienas (CSQP), Juan Milián (PPC) i Mireia Vehí (CUP).

També continuarà la tramitació parlamentària la proposició de llei de la CUP per fer una llei integral contra totes les formes d’odi i discriminació, ja que la cambra va rebutjar, per 8 vots a favor (PPC), 90 en contra (JxSí, PSC, CSQP i CUP) i 25 abstencions (C’s), l’esmena a la totalitat que hi havia presentat el PPC. El text defineix els conceptes de racisme, antisemitisme, islamofòbia, antigitanisme, xenofòbia, feminicidi, violència masclista, sensellarisme i aporofòbia; dedica un títol sencer a la prevenció de l’assetjament sexual; demana la tipificació penal de la incitació a l’odi, i proposa la creació d’una comissió de no-discriminació amb seu al Síndic de Greuges.

En el debat hi van intervenir Mireia Vehí (CUP), que va presentar la iniciativa, Violant Cervera (JxSí), Noemí de la Calle (C’s), Ferran Pedret (PSC), Lluís Rabell (CSQP) i Juan Milián (PPC).

La cambra tramitarà totes dues iniciatives paral·lelament.