image_pdfimage_print

Aquest cap de setmana que acabem de passar ha estat de forta intensitat política, que culminava una setmana no menys intensa i anuncia un febrer més que calent, sobretot amb el primer judici en relació al 9N, amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau com a acusats. Tot plegat sembla que s’accelera, cada cop més. I fins i tot trontolla la data de celebració del referèndum que podria avançar-se a la primavera, més concretament al mes de maig.

Arrufat, Turull i Rovira 

Aquesta possibilitat, que cada cop evoluciona més cap a una probabilitat, ha estat apuntada per tres responsables polítics de primera línia, i, doncs, caldrà començar a tenir-la ben present.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Dissabte, en la roda de premsa de la CUP posterior a la votació sobre els pressupostos, va ser en Quim Arrufat que s’hi referí de forma contundent i amb posat seriós, quasi bé diríem transcendent. Després d’afirmar taxativament que la CUP posa com a data límit el mes de setembre per fer-lo, no va descartar que en funció de l’activitat repressora de l’estat espanyol, i seguint la desobediència com a línia política, el fet que s’avancés a la primavera.

Per la seva banda, els dos líders parlamentaris de JuntsxSí, Jordi Turull i Marta Rovira, van comparèixer davant els micròfons de Rac 1 i de Catalunya Ràdio, per realitzar sengles declaracions en el mateix sentit.

Turull, després de celebrar la decisió dels anti-capitalistes, va dir que era el moment d’apretar el gas a fons i avançar en el procés. Es va mostrar partidari de fer-lo quant abans millor, però va afegir que sempre tenint present que es farà quant estigui del tot preparat, i que la decisió es prendrà conjuntament entre les forces polítiques. També deixà entendre que el judici contra la Presidenta Forcadell seria una moment clau que podria fer decidir, a avançar-lo. Respecte al judici del proper dia 6, va cridar a la mobilització del poble català en suport dels tres acusats.

Per la seva banda, Marta Rovira, des de Catalunya Ràdio, va començar dient que el referèndum es farà sí o sí, i també va afegir que caldrà estar preparats per a fer front a la “bel·ligerància” del govern espanyol. Va acusar-lo de col·locar les institucions catalanes en l’actuació unilateral, perquè es nega a assumir la realitat política catalana, la qual cosa el converteix en un irresponsable. En aquest sentit, doncs, també va afirmar que no descartava l’avançament del referèndum.