image_pdfimage_print

Ahir al matí es va presentar la dotzena edició de la trobada de novel·la negra, que tindrà lloc del 26 de gener al 4 de febrer i que estén la programació per múltiples espais de Barcelona i crea un àmbit permanent del gènere negrocriminal a les xarxes socials per donar continuïtat a la comunitat literària més enllà del festival.

El lliurament del VIII Premi Crims de Tinta, el dijous 26 de gener, marca la inauguració de BCNegra, que distingirà, el dijous 2 de febrer, el nord-americà Dennis Lehane amb el Premi Premi Pepe Carvalho. Destaquen els homenatges a la Semana Negra de Gijón –divendres 3 de febrer a la sala Barts-, i a Manuel Vázquez Montalbán i Pepe Carvalho en el 40è aniversari de la publicació de La soledad del manager, la primera obra on apareix el detectiu com a protagonista.

L’enfrontament entre el bé i el mal; el joc permanent entre realitat i ficció; les virtuts i els defectes de les societats; els foscos mecanismes que es fan servir a la política; les condemnes sense cadàvers…. de tot això i molts més temes se’n parlarà a BCNegra 17, que comptarà amb la presència de grans escriptors cultivadors d’aquest gènere, com ara: Dennis Lehane, Arnaldur Indridason, John Connolly, Sophie Hannah, Gilly Macmillan; Ernesto Mallo; Javier Abasolo, Dolores Redondo, Carlos Zanón, Toni Hill, Andreu Martín, Oliver Norak, Santo Piazzense, Lorenzo Silva, Sergio Vila-Sanjuán i José Sanclemente, entre d’altres.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Pel que fa als autors en català, a BCNegra compta amb Empar Fernández, Anna Maria Vilallonga, Lluís Llort, Sebastià Bennasar, Albert Figueras, Josep Camps, Jordi Ledesma, José Luis Muñoz, Francesc Xavier Álvarez Llaberia, Montse Sanjuán, Jordi Tiñena, Salvador Balcells, Rafa Melero i Ramona Solé.

Des dels seus inicis, BCNegra ha amplificat les veus emergents que contribueixen a assegurar el gènere, així és important recordar aquestes noves propostes: en català trobarem a Núria Cadenes, Rafael Vallbona i Silvestre Vilaplanacom; i pel que fa al castellà, Raquel Gámez, Eduardo Hojman, Luis Roso i Javier Sagastiberri.