image_pdfimage_print

La conferència de presidents autonòmics amb el president del govern espanyol es va celebrar ahir amb les ja anunciades absències dels presidents català i basc. Malgrat l’enorme pressió exercida des de tots els nivells, sobretot polítics i mediàtics, el President Puigdemont es va mantenir ferm en la seva negativa a assistir a una reunió on Catalunya era tractada com una comunitat autònoma més, en el més pur estil del cafè per a tothom, que ha estat l’estratègia emprada des de fa anys pels successius governs espanyols (socialistes o populars) per a aigualir les demandes catalanes.

Puigdemont, en les hores prèvies a la seva celebració, va adreçar-se per partida doble a Rajoy. Per una banda, li va fer arribar una contundent carta, on exposava les raons de la seva no assistència. Una carta que ha estat objecte de comentari des de tots els punts de vista. Puigdemont considerava que aquest tipus de cimeres no són més que una posada en escena, com s’havia demostrat en anteriors ocasions, i que no donaven lloc a cap resultat productiu, ni satisfactori.

Per altra banda, en la seva conferència pronunciada diumenge al vespre, Puigdemont també va deixar molt clar que enguany, el 2017, acabarà l’actual legislatura i començarà una nova “era”. També parlà de la conferència i tornà a justificar la seva absència pel fet que en l’ordre del dia no figurava cap punt referit a la reivindicació catalana, i principalment, a la convocatòria acordada d’un referèndum. En aquest sentit, va recordar que el propi Mariano Rajoy, havia declarat durant la seva darrera investidura, que el procés sobiranista era el repte més gran al qual calia donar resposta.

Publicitat
Publicitat

En definitiva, Puigdemont considera que Catalunya, per la seva evolució política, social, electoral dels darrers anys, s’ha “guanyat” una relació bilateral amb el govern espanyol.

Una cimera deslluïda

Amb aquests precedents, efectivament, la cimera de Rajoy amb els presidents autonòmics assistents ha estat decididament deslluïda. Fins i tot la meteorologia ha volgut emfasitzar-ho, fent que el vent tombés totes les banderes del decorat exterior de l’acte.

En la seva intervenció, Rajoy no ha fet ni un sol esment de referència als absents, ni tampoc a les reivindicacions catalanes, i ha optat per posar l’accent en el tema del nou sistema de finançament autonòmic, atès que l’actual ja porta anys caducat. La conferència va decidir que abans d’acabar aquest any n’hi haurà un de nou. En aquest sentit, es va acordar nomenar una comissió d’experts per a elaborar-lo. Això no obstant, la consellera Neus Munté, es va apressar a replicar que Catalunya no participarà en aquesta comissió.

Per acabar-ho de complicar més, entre els assistents es van manifestar importants diferències respecte algunes de les decisions preses recentment. Seria el cas de les deduccions fiscals de Madrid, o dels ajuts financers anunciats per Extremadura.