La consellera de la Presidència, Neus Munté, en el transcurs d’una entrevista a Els Matins de TV3, s’ha mostrat optimista respecte a l’aprovació dels pressupostos per 2017, ja que “estan molt treballats i analitzats, a Govern i amb la CUP i són uns bons pressupostos en un context de limitacions imposades pel Govern de l’Estat”, és a dir, “uns bons pressupostos dins d’uns marges insuficients i injustos”.
En aquest sentit, la consellera ha recordat que actualment vivim una “pròrroga pressupostària que no ens ha permès com a Govern fer tot el que hauríem volgut”, però ha destacat que aquesta situació “va propiciar una qüestió de confiança de la que va sortir reforçat i modificat el full de ruta, amb la proposta del referèndum” i a més, “va néixer una cadena de confiances, que també ens fa també ser optimistes respecte als pressupostos”. Amb tot, Munté ha subratllat que “no ens podem permetre no disposar d’uns pressupostos imprescindibles per tirar endavant polítiques socials necessàries”.
Neus Munté ha destacat també que “el referèndum és el repte amb majúscules del 2017”, i que ens cal “centrar-nos en el tema que ens ocupa aquest any i no distreure’ns en altres temes que són qüestions internes de partit i que no preocupen tant a la ciutadania”. La consellera ha reiterat que “continua la mà estesa a una consulta pactada”, per part del Govern català i ha destacat que “cercarem suports dins l’Estat espanyol i fora”.
Munté ha recordat, que “a nivell parlamentari l’acord per la celebració d’un referèndum compta amb majoria absoluta”, i ha fet referència també a les diferents enquestes elaborades des de diferents sectors, que demostren que “entre un 75% i un 80% de la ciutadania està a favor de la consulta”.
En aquest sentit, ha plantejat si “quan Mariano Rajoy o Josep Enric Millo diuen que no hi haurà referèndum estan donant l’esquena de manera definitiva a allò que és un clam majoritari a Catalunya?”. Pel que fa a aquest plantejament, la consellera ha afirmat que l’operació diàleg de la que parla el Govern del PP “no la veig enlloc” i ha lamentat, que “ens volen donar lliçons de diàleg aquells que davant demandes històriques o fins i tot compromisos adquirits amb Catalunya, protagonitzen incompliments flagrants”.
Per acabar, Munté s’ha referit a la llei de transitorietat, de la qual ha afirmat que “estem convençuts de la legalitat d’aquest marc jurídic i de la protecció jurídica dels servidors públics”, però ha destacat, que “per la seva complexitat jurídica i política enormes, s’ha de seguir treballant amb molta discreció”.