image_pdfimage_print

En les darreres hores, el contrast entre l’ofensiva del govern espanyol, i els passos endavant del procés independentista, no ha pogut ser més notable.

Els pressupostos al Parlament

Per una banda, al Parlament s’ha enllestit el primer tràmit dels pressuposts i de la llei d’acompanyament, gràcies a l’acord entre JxSí i la CUP, que ha permès rebutjar les esmenes a la totalitat presentades pels partits de l’oposició, en un debat on el vicepresident Oriol Junqueras, lògicament, ha assumit un gran protagonisme i ha exhibit un comportament força confiat, i segur, sabedor que acabaria tirant endavant els comptes. En les dues votacions, els diputats de la CUP han votat dividits. Dos han votat amb la majoria parlamentària de JxSí, i els altres vuit s’han abstingut. D’aquesta manera, el resultat final ha estat de 64 vots en contra de les esmenes, 62 a favor i 8 abstencions.

Publicitat
Publicitat

Això no obstant ara, al llarg de les properes setmanes, caldrà negociar les esmenes parcials, que ja han estat anunciades o insiduades pels cupaires, abans no s’aprovin definitivament, tenint en compte, que s’ha fixat la data del 28 de gener, per celebrar un consell polític, on també participarà el controvertit grup d’acció parlamentària (GAP), on es votarà definitivament, si els anti-capitalistes aproven els pressupostos del govern. Una aprovació, obriria la porta, ben segurament, a encarrilar la preparació del referèndum per la independència previst, com a molt tard, per a la segona quinzena de setembre. Tot i que, darrerament, han sortit algunes veus que no descarten que si, l’ofensiva espanyolista contra els polítics independentistes s’accelera, com sembla darrerament, es pugui avançar i tot.

Per contra, una no aprovació dels pressupostos pels anti-capitalistes, ben probablement obriria la porta a una convocatòria d’eleccions anticipades, tal i com es va comprometre el President Puigdemont en la qüestió de confiança que va plantejar el passat mes de juny.

El Tribunal Constitucional treu la poteta

En una situació veritablement inversemblant, dimecres, el Tribunal Constitucional va decidir fer-se present al Ple del Parlament, en forma de funcionaris de justícia que van lliurar en mà a tots els membres del govern de la Generalitat una notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb avís de l’incident d’execució del Tribunal Constitucional sobre la suspensió de la resolució del referèndum del debat de política general. La imatge de President, vicepresident i consellers signant l’acusament de rebut, es va convertir quasi bé en viral, i fins i tot alguns dels consellers es van prendre el fet amb notable humor, propera a la conya. I encara més quan el fet coincidia quan el ple tractava un punt de l’ordre del dia sobre una proposta de resolució de defensa de la llibertat d’expressió i dret d’iniciativa dels diputats del Parlament.

Solidaritat europea amb Catalunya

Malgrat aquestes atzagaiades espanyoles contra els polítics catalans, i particularment contra la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a Europa sembla que no s’impressionen gaire. També aquest dimecres, dues personalitats europees van protagonitzar sengles actuacions de solidaritat amb les autoritats i el Poble de Catalunya.

Per una banda, el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, va adreçar una carta al president del govern espanyol donant suport a la Presidenta Forcadell i a la tasca del Parlament, com a expressió de la voluntat democràtica del poble català. El contingut de la carta, va ser llegit pel propi President Puigdemont, a viva veu, durant el Ple parlamentari.

I de l’altra, el President del govern cors, Gilles Simeoni, a última hora de la tarda, a través d’una piulada ha expressat la seva solidaritat amb la Presidenta Forcadell i el Parlament català.

Aquestes mostres de suport, s’afegeixen a les que ja s’han rebut en els darrers dies d’altres estats europeus com Suïssa, Irlanda, el Regne Unit, Alemanya, Estònia, etc., i assenyalen ben a les clares com el procés independentista català està recollint la solidaritat de cada cop més actors internacionals.