image_pdfimage_print

Avui s’ha presentat en un acte al Kursaal de Sant Sebastià el Protocol de Garantia de Drets Lingüístics (conegut com a Protocol de Donòstia), un document amb 185 mesures concretes per a defensar els drets de les llengües minoritzades i que ha estat subscrit per més de 100 organitzacions de la societat civil europea que representen 25 llengües minoritzades.

L’esdeveniment ha comptat amb l’assistència de 600 persones i ha combinat actuacions musicals i de ball amb intervencions. Hi han pres part diferents agents que treballen en l’àmbit de la defensa dels drets lingüístics, com Aureli Argemí i Maria do Pilar García, els quals van estar presents fa 20 anys al procés d’elaboració a Barcelona de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, antecessora del Protocol de Donòstia.

El Protocol de Donòstia compta amb 9 articles en els quals, entre altres qüestions, s’incideix en el fet que els drets lingüístics tenen caràcter de drets fonamentals i que la seva garantia “ha de ser considerada prioritària en nom de construir una societat més democràtica”.
A més, busca complir tres objectius principals com són “reivindicar que la garantia de la diversitat lingüística i l’assegurament del desenvolupament de les llengües són pilars fonamentals per a la pau i la convivència, crear una eina efectiva per a la igualtat lingüística i el desenvolupament de les llengües en situació de desavantatge, i presentar les comunitats lingüístiques com a subjectes dins d’aquest procés i reivindicar que la societat sigui la garant d’aquesta gestió justa”.

Publicitat