Francesc Homs en una intervenció al Congrés dels Diputats espanyol
Francesc Homs en una intervenció al Congrés dels Diputats espanyol

Les dues principals forces polítiques independentistes catalanes, el PDECat i ERC, votaran avui donar suport a la proposta del portaveu Francesc Homs de crear una Comissió d’Estudi amb l’objectiu de tractar la qüestió catalana, i concretament el referèndum. Pressumiblement, també hi votaran en el mateix sentit Podemos-ECP-EM i el PNB.

L’objectiu de la iniciativa és implementar una de les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya, que propugnava impulsar les iniciatives polítiques i parlamentàries necessàries davant de l’Estat espanyol per a fer possible la celebració d’un referèndum.

Tanmateix, a inicis de setmana, va saltar la sorpresa quan els diputats d’ERC van anunciar que s’abstindrien, fet que va generar, lògicament, força rumors. Ahir, però, els republicans van canviar de parer, i tant la diputada Ester Capella, des del faristol del Congrés de Diputats, com en Joan Tardà, a través de les xarxes socials, van anunciar que finalment votarien a favor. Malgrat aquest vot favorable, però, Tardà considera que han de ser els dos governs, el català i l’espanyol, de forma bilateral, qui han de portar el pes de les negociacions respecte la realització del referèndum.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

La iniciativa catalana, però, no té en la pràctica cap possibilitat de prosperar, atès que tant el PP, com el PSOE i Ciudadanos ja han anunciat el seu vot contrari.

Paradoxalment, la intervenció del portaveu Homs, va tenir lloc el mateix dia que es donava a conèixer que el Tribunal Constitucional espanyol admetia a tràmit la demanda del govern espanyol contra la resolució del Parlament de Catalunya per la qual es convoca el referèndum per al setembre del 2017 (com a molt tard), acció que pressuposa la seva suspensió temporal per un període màxim de 5 mesos, renovable.