Francesc Homs en una intervenció al Congrés dels Diputats espanyol
Francesc Homs en una intervenció al Congrés dels Diputats espanyol
image_pdfimage_print

Les dues principals forces polítiques independentistes catalanes, el PDECat i ERC, votaran avui donar suport a la proposta del portaveu Francesc Homs de crear una Comissió d’Estudi amb l’objectiu de tractar la qüestió catalana, i concretament el referèndum. Pressumiblement, també hi votaran en el mateix sentit Podemos-ECP-EM i el PNB.

L’objectiu de la iniciativa és implementar una de les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya, que propugnava impulsar les iniciatives polítiques i parlamentàries necessàries davant de l’Estat espanyol per a fer possible la celebració d’un referèndum.

Tanmateix, a inicis de setmana, va saltar la sorpresa quan els diputats d’ERC van anunciar que s’abstindrien, fet que va generar, lògicament, força rumors. Ahir, però, els republicans van canviar de parer, i tant la diputada Ester Capella, des del faristol del Congrés de Diputats, com en Joan Tardà, a través de les xarxes socials, van anunciar que finalment votarien a favor. Malgrat aquest vot favorable, però, Tardà considera que han de ser els dos governs, el català i l’espanyol, de forma bilateral, qui han de portar el pes de les negociacions respecte la realització del referèndum.

Publicitat
Publicitat

La iniciativa catalana, però, no té en la pràctica cap possibilitat de prosperar, atès que tant el PP, com el PSOE i Ciudadanos ja han anunciat el seu vot contrari.

Paradoxalment, la intervenció del portaveu Homs, va tenir lloc el mateix dia que es donava a conèixer que el Tribunal Constitucional espanyol admetia a tràmit la demanda del govern espanyol contra la resolució del Parlament de Catalunya per la qual es convoca el referèndum per al setembre del 2017 (com a molt tard), acció que pressuposa la seva suspensió temporal per un període màxim de 5 mesos, renovable.