Fotografia de tots els detinguts l’11 de setembre de 1901 a Barcelona (el setè de la filera de dalt és en Josep Maria Folch i Torres)
Fotografia de tots els detinguts l’11 de setembre de 1901 a Barcelona (el setè de la filera de dalt és en Josep Maria Folch i Torres)
image_pdfimage_print

La fundació Reeixida juntament amb la companyia de teatre Joventut de la Faràndula de Sabadell i amb la col·laboració d’Òmnium Cultural organitzen per al proper 24 de desembre un Homenatge nacional a Josep Maria Folch i Torres en el marc del centenari de la primera representació de “Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús”, la seva obra més popular i que, encara avui, és la més representada de Catalunya.

Amb aquest acte els organitzadors volen donar la rellevància política que mereix el creador del popular quadre nadalenc. Folch i Torres no només va ser un dels més reeixits dramaturgs catalans de tots els temps, sinó que a més fou un ciutadà compromès amb el seu país i la seva època. Des de ben jove va participar en l’incipient moviment independentista català contemporani, essent protagonista de la primera Diada Nacional amb transcendència reivindicativa. Fou detingut l’Onze de Setembre de 1901 en una de les primeres celebracions obertament independentistes davant del monument a Rafael Casanova. Va ser, després, fundador de “La Reixa”, la primera organització anti-repressiva catalana del segle XX i va començar la seva carrera dirigint “La Tralla”, un dels primers periòdics que reivindicaven explícitament la independència de Catalunya.

L’acte es dividirà en dues parts. La presentació de l’acte per part del sr. Salvador Peig, president de la companyia Joventut de la Faràndula, qui serà l’encarregat de donar la benvinguda i fer la introduirà al sr. Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, que glossarà la trajectòria política de Folch i Torres. A continuació es farà la representació de l’obra amb la col.laboració especial de diferents músics del país. Clourà l’acte la Molt Honorable Presidenta del Parlament Sra. Carme Forcadell.

Publicitat

L’acte se celebrarà el 24 de desembre a les 18h al Teatre de La Faràndula de Sabadel (C/ de la República, 33).

1 COMENTARI

  1. […] ‘Els records més bonics de la meva infància són fent els Pastorets”, 09/12/2016 • L’Unilateral. El digital de la independència. “Homenatge nacional a Josep Maria Folch i Torres”, 12/12/2016 • Tornaveu, […]

Comments are closed.