Obres d'instal·lació de la reproducció de les pintures murals de Cardona
Obres d'instal·lació de la reproducció de les pintures murals de Cardona
image_pdfimage_print

Les obres d’instal·lació de les reproduccions de les pintures murals del vestíbul de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona han començat aquest dies. El conjunt pictòric, datat a la primera meitat del segle XII, es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). El procediment per crear la còpia exacta de les pintures de Cardona ha requerit de diverses sessions fotogràfiques del conjunt original exposat al MNAC per procedir a la instal·lació, als porxos de la Col·legiata, d’una pell de fibra de vidre recoberta amb morter plàstic que reprodueix la superfície de la pedra. La finalització dels treballs està prevista per al mes d’octubre, un cop s’hagi completat la transferència de les imatges.

Per tal de completar i millorar la comprensió del conjunt artístic-monumental, s’ha triat la tècnica de restauració pictòrica papelgel, l’únic sistema al món capaç de transferir imatges amb qualitat fotogràfica a superfícies tridimensionals sense limitació de grandària, forma o textura. Es tracta d’una tècnica basada en la impressió fotogràfica de la imatge, que es transfereix sobre una base de morter, calç i sorra.

Les pintures del pòrtic de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, anomenades Porxos Pintats en la documentació històrica, van ser descobertes l’any 1953 durant uns treballs de restauració. Anys més tard van ser arrencades, traspassades a tela i exhibides al MNAC.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

El programa decoratiu conserva la decoració dels tres trams centrals, que conformen l’espai arquitectònic, i que representen quatre escenes de caràcter religiós i una altra de caràcter militar, el Setge de Girona (1285).

El projecte es desenvolupa en el marc del programa Patrimoni en Acció, que és fruit de l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, amb la voluntat de fer accessible el patrimoni cultural català a la ciutadania, tot facilitant les millors eines per ajudar a la seva comprensió.