Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona
Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona
image_pdfimage_print

El Gabinet d’Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet una anàlisi de la inversió pública de l’Estat el 2015 a partir de les xifres d’execució publicades pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Entre altres dades, afirma que l’Estat només executa el 59% de la inversió prevista en infraestructures per al 2015 i fa més gran el dèficit d’inversió acumulat. El 2015 disminueix el pes que Catalunya representa en la inversió estatal en
infraestructures fins al 9,9%, el percentatge més baix des de 1997.

Aquestes dades es comparen amb els resultats obtinguts per al període 2004-2014 que es van publicar a l’estudi “Distribució territorial de la inversió de l’Estat en infraestructures” de la Memòria Econòmica de Catalunya 2013 del Consell de Cambres de Catalunya.

Inversió pública total de l’Estat a Catalunya

Els pressupostos de l’Estat per al 2015 van pressupostar 1.040,5 milions d’euros d’inversió a Catalunya, però finalment es van gastar només 736,3 milions, és a dir, el 71%. Aquest percentatge d’execució és inferior al del conjunt de comunitats autònomes, que va ser del 89% el mateix any.

Publicitat
Publicitat

La inversió realitzada a Catalunya representa únicament el 8,2% de la inversió estatal regionalitzada l’any 2015, un percentatge molt inferior al seu pes econòmic i poblacional. Per tant, els resultats de 2015 reforcen, un any més, els dos problemes que la Cambra denuncia des de fa anys:

  • Primer. El menor grau d’execució de la inversió de l’Estat a Catalunya.
  • Segon. El dèficit d’inversió de l’Estat a Catalunya en relació al seu pes econòmic.

A continuació podeu consultar l’informe de la Cambra.

20161103_informe_inversio-estat