Meritxell Borràs i Neus Lloveras durant la reunió
Meritxell Borràs i Neus Lloveras durant la reunió
image_pdfimage_print

Segons informa l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), després dels requeriments fets a 58 ajuntaments per obrir el consistori el 12-O, hi ha fins a 401 recursos i denúncies contra municipis i electes catalans per diverses actuacions relacionades amb el procés sobiranista. La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras ha qualificat aquest nou enviament de requeriments com “un atac a l’autonomia local i a la capacitat de cada ajuntament” i “una mostra més de la judicialització de la política, que en el món municipal també es dóna des de fa molt”. Lloveras ho ha dit després de reunir-se aquest dimarts amb la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. La consellera s’ha reunit al Parlament amb l’AMI i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per estudiar els requeriments d’informació del Govern espanyol que han rebut diversos ajuntaments que van obrir les seves portes el passat 12 d’octubre.

Borràs ha assegurat als representants dels ens locals que el Govern “es posa a la seva disposició per ajudar a la coordinació dels serveis jurídics”. “Aquesta és la voluntat, igual que va succeir després de les mocions del 9N”. En aquest sentit, la consellera ha recordat que els requeriments “no són un fet que es produeixi ara”, ja que des de les aprovacions de les mocions del 9N “hi ha una persecució contínua i permanent a les activitats que fan els ajuntaments catalans, on hi ha un estat de vigilància absolutament desmesurat”. La consellera ha apuntat que aquests requeriments “donen molta feina als ajuntaments catalans”, perquè han de “respondre a una persecució absurda que es produeix a una activitat absolutament normal”.

La consellera ha remarcat després de la reunió, on també hi ha participat el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer, que “aquesta és una intromissió per part del Govern central sobre el que és l’autonomia municipal”, perquè no es permet als ajuntaments “poder administrar els seus treballadors i també la seva activitat”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

De la seva banda, els representants de l’ACM i l’AMI han destacat que aquestes associacions estaran al costat dels ajuntaments afectats perquè cada consistori prengui la decisió oportuna i que els seus serveis jurídics estan a disposició dels ajuntaments afectats per poder tirar endavant la resposta en cada cas.

El vicepresident de l’ACM, David Saldoni, ha destacat que “els Ajuntaments de Catalunya hi són sempre, perquè sempre estem al peu del canó”. “Algú qüestionarà que el dia 12 d’octubre a la tarda, quan va haver-hi els aiguats, hi hagués algun regidor municipal o tècnic treballant? Això ens passa cada setmana, cada dia festiu que hi ha esdeveniments i s’ha de treballar”, ha afegit.