image_pdfimage_print

En una conferència a la Sciences Po -en el marc del viatge oficial que està fent a París- el cap de l’Executiu, Carles Puigdemont, ha explicat el procés polític que viu el país i ha destacat que “el projecte independentista de Catalunya és la revolució democràtica més potent que hi ha actualment a Europa”. Una revolució que ha qualificat de “tranquil·la, feta amb vestit i corbata i amb samarreta, on hi participen ciutadania i institucions, classes populars, classes mitjanes i empresaris del país”. “Aquest no és un procés que va de nacionalisme, sinó d’aprofundiment democràtic”, ha assegurat el cap del Govern, qui ha afegit que “aquesta realitat és la que més inquieta Madrid, perquè és conscient que aquest moviment és imparable”.

Ha defensat que el referèndum és “un instrument adequat” i per fer-lo “no cal canviar la Constitució”, perquè “no és un problema jurídic, sinó de voluntat política”. Carles Puigdemont ha afirmat que “la resposta a aquest conflicte polític no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d’Europa, per la incompareixença de l’Estat espanyol”.

El cap de l’Executiu ha assenyalat que al Parlament de Catalunya hi ha una majoria favorable a la independència després de les eleccions del 27 de setembre de 2015. I ha assenyalat que la cambra catalana ha aprovat celebrar un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre de 2017. “Un cop culminat el procés serà el torn una altra vegada dels ciutadans, que hauran de decidir a les urnes si opten per elegir un nou parlament constituent i avançar definitivament cap a la proclamació de la independència”, ha dit, i ha subratllat que “no farem el pas definitiu sense una pantalla de validació democràtica”.

Publicitat
Publicitat

Puigdemont ha insistit en la voluntat del Govern “de poder explicar de primera mà què és el que defensem, per què ho fem i com ho volem fer”. En aquest sentit, i en relació amb la resposta judicial i la “nul·la disposició al diàleg” del govern espanyol davant les aspiracions de Catalunya, el cap de l’Executiu ha afirmat que “la resposta a aquest conflicte polític no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d’Europa, per la incompareixença de l’Estat espanyol”.

Puigdemont també ha qualificat com a “inadmissible i contrària a la voluntat democràtica dels catalans” la decisió de la Fiscalia General de l’Estat de querellar-se contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s’ha conegut avui. I ha denunciat la “persecució judicial dels polítics catalans” davant la qual “Catalunya està indefensa jurídicament”.

Arran de la polèmica suscitada per si la proclamació de la independència seria després o no del referèndum, a mitjanit el president de la Generalitat ha fet un tuit en què diu “A París hem explicat les raons de la independència i per proclamar-la després del referèndum“.

Conferència-Sciences-Po