Les estàtues franquistes davant del Born | Aj. Barcelona
Les estàtues franquistes davant del Born | Aj. Barcelona
image_pdfimage_print

Les estàtues franquistes ja han arribat al Born Centre de Cultura i Memòria en el marc de la mostra “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà” impulsada pel govern d’Ada Colau. La inauguració s’havia de fer a les 18.00, però es va endarrerir perquè, en el moment en què els joves de la JERC van provar d’entrar dins el centre, els guardes de seguretat els van barrar el pas, i un dels membres es va desmaiar i va ser atès pels serveis mèdics.

L’estàtua Victòria que Frederic Marès va esculpir pel “Cinc d’Oros” ha estat la primera que van col·locar aquest dilluns al matí els operaris. Les peces exposades celebren el triomf franquista en la Guerra Civil. Eren en un magatzem municipal i, ara, l’Ajuntament les torna a exhibir amb una gran polèmica.

CiU, C’s, ERC i el PP no van assistir a la inauguració de la mostra. La CUP és l’únic grup municipal de l’oposició que va enviar-hi algun regidor. L’acte va ser encapçalat pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello.

Publicitat
Publicitat

El convergent Jaume Ciuranava defensa en un comunicat la decisió de no anar-hi perquè l’exhibició d’escultures “relacionades amb la dictadura feixista és un error fruit de l’arrogància intel·lectual del govern Colau”. Les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) també van protestar, però a l’exterior del Born.

Va haver-hi moltes situacions de rebuig com és el cas d’un home que va llançar diversos ous mentre col·locaven les polèmiques estàtues. Una orquestra, tots vestits de negre, van tocar marxes fúnebres pels morts causats pel franquisme.

L’estàtua de Franco decapitat ha passat la primera nit amb una estelada penjada i pintades al cavall. La mostra no estarà oberta al públic fins dimarts vinent.