Presentació de la campanya de recollida de signatures
Presentació de la campanya de recollida de signatures
image_pdfimage_print

L’Institut Nova Història ha presentat aquest migdia al Col·legi de Periodistes de Catalunya de Barcelona la Campanya de recollida de signatures a Internet en defensa del monument a l’almirall Cristòfol Colom. El comunicat diu:

És un mal costum opinar i sentenciar sense els suficients coneixements de l’objecte en qüestió, però lamentablement entra dins dels paràmetres habituals de la política. L’Institut Nova Història (INH), com a referent en l’estudi de la figura de l’Almirall Colom, es veu obligat a sortir en defensa del monument que la ciutat de Barcelona va erigir al navegant català. I recollint l’herència de més de 100 anys d’investigacions històriques sobre la figura del descobridor i l’arribada de l’expedició catalana al continent americà, lamenta i demana avortar les intencions de CUP-Barcelona de sotmetre a votació la retirada del monument d’En Colom a les Rambles.

Des de l’Institut Nova Història (INH) manifestem:

Publicitat
  • Cal denunciar i restituir, en la mesura del possible i l’impossible, la memòria de tot el que la humanitat ha esborrat i aniquil·lat.
  • A En Colom només se’l pot tractar com a navegant, aventurer, descobridor “oficial” de terres desconegudes per a la majoria del món europeu. Estem d’acord que la gestió i intervenció posterior dels colonitzadors va ser de conseqüències devastadores per a la majoria dels pobles indígenes centre i sud-americans. Però molt pitjor va ser per als indígenes que van patir el genocidi de britànics i francesos als territoris de NordAmèrica. Sovint s’oblida que en Colom va ser “encadenat” pel fet de defensar els nadius americans com als seus vassalls, a diferència de la resta de colonitzadors que els tractaven com a esclaus.
  • Cal no confondre la descoberta del Nou Continent amb la posterior colonització. La corona espanyola, a partir de Felip II, engegà una maquinària d’usurpació dels fets i descobriments que no eren seus. Primer, amb una clara intenció de menystenir els regnes de la corona catalano-aragonesa i, després, amb l’objectiu d’apropiar-se de les gestes alienes i ostentar la seva falsa grandesa i cobdícia pel domini internacional.
  • Tal com ha demostrat l’INH, la dita descoberta americana i moltes altres grans efemèrides de la història europea i mundial tenen com a protagonistes a ciutadans dels antics regnes catalans. Aquesta realitat ha estat amagada i aquests personatges han estat manipulats i desnacionalitzats per la censura i la Inquisició.
  • D’altra banda, l’Institut Nova Història no emet mai cap judici sobre els fets perquè, com a Fundació de recerca, té l’objectiu de posar damunt la taula totes les incongruències i falsedats que la història oficial espanyola, emparada per ‘derechos de conquista’, absolutisme, dictadures i falangismes, ha anat construint durant segles sense quasi cap mena d’oposició.
  • Des de l’INH també volem manifestar-nos en favor d’en Luís de Ulloa Cisneros, investigador peruà i director de la Biblioteca Nacional de Lima, que fa més de 100 anys ja va defensar que en Cristòfor Colom era barceloní.

Demanem a Cup-Barcelona, i a les persones que des del món acadèmic i polític tracten el tema, que es pugui celebrar un debat seriós i rigorós, amb els elements que calguin damunt la taula, per començar a assumir per part de les institucions la veritable biografia d’aquest català universal.