Presentació de la campanya de recollida de signatures
Presentació de la campanya de recollida de signatures

L’Institut Nova Història ha presentat aquest migdia al Col·legi de Periodistes de Catalunya de Barcelona la Campanya de recollida de signatures a Internet en defensa del monument a l’almirall Cristòfol Colom. El comunicat diu:

És un mal costum opinar i sentenciar sense els suficients coneixements de l’objecte en qüestió, però lamentablement entra dins dels paràmetres habituals de la política. L’Institut Nova Història (INH), com a referent en l’estudi de la figura de l’Almirall Colom, es veu obligat a sortir en defensa del monument que la ciutat de Barcelona va erigir al navegant català. I recollint l’herència de més de 100 anys d’investigacions històriques sobre la figura del descobridor i l’arribada de l’expedició catalana al continent americà, lamenta i demana avortar les intencions de CUP-Barcelona de sotmetre a votació la retirada del monument d’En Colom a les Rambles.

Des de l’Institut Nova Història (INH) manifestem:

Publicitat
  • Cal denunciar i restituir, en la mesura del possible i l’impossible, la memòria de tot el que la humanitat ha esborrat i aniquil·lat.
  • A En Colom només se’l pot tractar com a navegant, aventurer, descobridor “oficial” de terres desconegudes per a la majoria del món europeu. Estem d’acord que la gestió i intervenció posterior dels colonitzadors va ser de conseqüències devastadores per a la majoria dels pobles indígenes centre i sud-americans. Però molt pitjor va ser per als indígenes que van patir el genocidi de britànics i francesos als territoris de NordAmèrica. Sovint s’oblida que en Colom va ser “encadenat” pel fet de defensar els nadius americans com als seus vassalls, a diferència de la resta de colonitzadors que els tractaven com a esclaus.
  • Cal no confondre la descoberta del Nou Continent amb la posterior colonització. La corona espanyola, a partir de Felip II, engegà una maquinària d’usurpació dels fets i descobriments que no eren seus. Primer, amb una clara intenció de menystenir els regnes de la corona catalano-aragonesa i, després, amb l’objectiu d’apropiar-se de les gestes alienes i ostentar la seva falsa grandesa i cobdícia pel domini internacional.
  • Tal com ha demostrat l’INH, la dita descoberta americana i moltes altres grans efemèrides de la història europea i mundial tenen com a protagonistes a ciutadans dels antics regnes catalans. Aquesta realitat ha estat amagada i aquests personatges han estat manipulats i desnacionalitzats per la censura i la Inquisició.
  • D’altra banda, l’Institut Nova Història no emet mai cap judici sobre els fets perquè, com a Fundació de recerca, té l’objectiu de posar damunt la taula totes les incongruències i falsedats que la història oficial espanyola, emparada per ‘derechos de conquista’, absolutisme, dictadures i falangismes, ha anat construint durant segles sense quasi cap mena d’oposició.
  • Des de l’INH també volem manifestar-nos en favor d’en Luís de Ulloa Cisneros, investigador peruà i director de la Biblioteca Nacional de Lima, que fa més de 100 anys ja va defensar que en Cristòfor Colom era barceloní.

Demanem a Cup-Barcelona, i a les persones que des del món acadèmic i polític tracten el tema, que es pugui celebrar un debat seriós i rigorós, amb els elements que calguin damunt la taula, per començar a assumir per part de les institucions la veritable biografia d’aquest català universal.