Liberisliber 2016, la fira d’editorials independents

image_pdfimage_print

El proper cap de setmana se celebra a Besalú el Liberisliber 2016, la fira d’editorials independents. Enguany la fira aposta per reforçar el vessant de festival, com també el suport cap a l’educació. L’altra branca de l’esdeveniment, la firal, ja es troba totalment consolidada, ja que aquest any torna a haver rècord d’editorials participants(48).

Aquest caràcter de festival literari augmenta especialment gràcies a la poesia, ja que aquest any es creen dos premis: un en col·laboració amb les editorials AdiA, Labreu i Cafè Central (el Premi Francesc Garriga de Poesia dirigit a autors totalment inèdits) i el Premi Liberisliber Lira, una nova categoria dins els premis de la fira per a llibres ja editats, centrada en la poesia.

A part d’aquests guardons, també s’ha creat un vermut poètic, sota el nom de “Vermuesia”, on 3 autors presentaran els seuspoemaris, mentre es degusta aquesta beguda. A part, es repetirà una nova Escaramussa poètica, la qual s’està consolidant com una de les activitats principals.

Publicitat

El pensament, les activitats al voltant de la reflexió, també augmenten, ja que paral·lelament a la secció fixa “Un món millor” (protagonitzada per persones o col·lectiu implicats en la millora del nostre entorn social), s’ha organitzat una taula rodona de caràcter filosòfic, coordinada per Xavier Bassas (director de les Jornades Filosòfiques de Barcelona), la intenció de la qual és que continuï els propers anys.

Segueixen les presentacions de llibres –buscant sempre l’equilibri entre les traduccions (Panait Istrati, Anaïs Nin, Ishmael Reed) i la literatura local (Gual, Suñé, Arias…) i els noms coneguts, com Fernando Arrabal, els músics Lluís Llach i Xavi Sarrià (fundador d’Obrint Pas; ambdós vindran a explicar com han viscut la seva novíssima experiència literària), els periodistes Ramón Lobo i Eduard Sanjuán (amb una llarga experiència com a corresponsals de guerra), la directora de cinema Mar Coll (qui reflexionarà sobre com ens expliquem), la multipremiada Alicia Kopf i el retorn a la fira de Josep Pedrals i Enric Casasses, els quals representaran un homenatge a Llull totalment atípic.

Finalment, Liberisliber reforça el vincle amb l’educació: se celebrarà la segona edició del Simposi d’Educació i Edició amb la Universitat de Girona i es farà un taller d’iniciació a la novel·la, a càrrec de Leonardo Cano. A més, amb el suport del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, s’ha impulsat una maleta pedagògica dedicada als primers lectors (0-5 anys) que voltarà per totes les biblioteques de la demarcació.