La cambra catalana al finalitzar el discurs de Carles Puigdemont
La cambra catalana al finalitzar el discurs de Carles Puigdemont
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va traçar ahir a la tarda, en el debat de la qüestió de confiança que va començar ahir al Parlament de Catalunya, el nou full de ruta del Govern.

En paraules de Puigdemont, “tenim el mandat dels ciutadans de preparar aquí al Parlament i al Govern tot allò necessari perquè Catalunya pugui esdevenir un Estat independent. Per assolir aquest horitzó vam identificar que era necessari el següent: estructures d’Estat, per anar de l’autonomia a la independència; un paquet legislatiu, per anar de la llei a la llei i una validació ciutadana, per anar de les urnes a les urnes.”

El president de la Generalitat va afirmar que “a finals del mes de juny del 2017 tindrem preparades les estructures d’estat necessàries per poder actuar com un estat i poder-nos integrar a la UE i a la comunitat internacional. Però per continuar el procés d’independència caldrà una validació democràtica. Hi ha un consens enorme, polític i ciutadà, que la fórmula ideal és un referèndum acordat amb l’Estat”.

Publicitat
Publicitat

“Si l’Estat accepta el principi democràtic que els catalans hem de poder votar, aleshores estem disposats a obrir una negociació per explorar en quins termes s’hauria de desenvolupar aquest referèndum. Que vol dir que podem parlar de com formulem la pregunta, de quina és la data que podríem celebrar-lo, de quins serien els quòrums que acceptaríem per considerar vàlids els resultats, de quina moratòria establiríem per tornar a demanar el referèndum en cas que el perdéssim, i de quina manera gestionaríem el resultat que sortís. De tot això en podem parlar a fons i amb lleialtat.”

“Aquesta és una oferta que no caduca, però que no paralitza. Vull dir que el calendari dels 18 mesos i les bases fonamentals del procés es mantenen intactes. I a finals de juliol de l’any que ve, el Parlament aprovarà les lleis necessàries perquè Catalunya funcioni com a Estat independent, i convocarem els ciutadans a les urnes perquè permetin amb el seu vot la proclamació de la independència.”

“En aquest sentit, si el Parlament em fa la confiança que demano, encarregaré al vicepresident Junqueras, com a president de la Comissió interdepartamental d’impuls de l’autogovern, que endegui l’arquitectura d’un referèndum a través del qual culminem el propòsit de retornar a Catalunya el poder polític d’un Estat sobirà.”

“Perseguirem l’acord fins al darrer dia, treballarem amb la voluntat de fer un referèndum acordable amb l’Estat en tot moment, però si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut cap resposta positiva en aquest sentit, estarem preparats i a punt per pujar el darrer graó abans de proclamar de manera efectiva la independència de Catalunya i, a tot estirar, convocarem un referèndum per a la segona quinzena de setembre de l’any que ve.”

Com a contrapunt a aquest discurs, algunes veus assenyalen que el referèndum és una pantalla passada, tot recordant la ‘consulta sí o sí’ d’Artur Mas del 2012 o bé la d’altres veus que asseguren que no cal cap referèndum de validació ja que el Parlament de Catalunya té majoria absoluta per poder proclamar la independència.

discurs_puigdemont