Seu de l'Institut d'Estudis Catalans
Seu de l'Institut d'Estudis Catalans
image_pdfimage_print

Alà Baylac Ferrer, director de l’institut transfronterer franco-català i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, ha anunciat en un comunicat la propera sortida del Diccionari descriptiu de la llengua catalana. El comunicat diu textualment:

“A la seua sessió mensual del setembre, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC, Barcelona) presidida per Maria Teresa Cabré, va presentar el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, eina excepcional composta per 109.834 articles (el que correspondria a uns 8 volums si havia de ser imprès) i serà aviat a la disposició de tots, a internet, especialistes i lingüistes és clar, però també tots aquests que s’interessen a català.

Al terme de prop de vint anys de feina, Joaquim Rafel, el director del projecte, va donar els detalls del diccionari que vol ser el reflex del català escrit els darrers 150 anys. El constitueix una base de dades que permet de definir i d’analitzar amb la més gran precisió les unitats lèxiques (mots) en ús en català escrit. Totes les informacions contingudes a cada entrada del diccionari permetran d’orientar els investigadors en les seues recerques lingüístiques i proporcionaran els criteris per les futures decisions de l’Institut d’Estudis Catalans a l’hora d’integrar paraules noves al diccionari normatiu del català. Servirà de base a l’edició d’un pròxim diccionari del català contemporani.

Publicitat

El Diccionari descriptiu inclou totes les referències estadístiques possibles relatives a cada mot així com les citacions inventariades del terme. La recerca d’un article pot ser feta a partir de la seua ortografia, dels seus elements estadístics (recerca de tots els noms masculins acabats pel sufix –ment, per exemple) o per qualsevol informació continguda en la seua descripció. Per tota precisió sobre l’IEC: www.iec.cat.”

1 COMENTARI

Comments are closed.