Exhibició d'estelades durant el partit
Exhibició d'estelades durant el partit
image_pdfimage_print

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i l’Associació de Juristes Drets van distribuïr 30.000 estelades en els moments previst al partit de Lliga de Campions que va enfrontar al FC Barcelona amb el Cèltic de Glasgow. Les existències es van esgotar gràcies a la feina de 150 voluntaris organitzats en 8 grups que es van repartir pels diversos accessos al camp per oferir-les a tot aquell qui ho desitgés.

Aquesta iniciativa està emmarcada en un seguit d’accions per demanar a la UEFA que respecti la llibertat d’expressió dels aficionats del FC Barcelona. Recordem que des de la final de Lliga de Campions que el Barça va disputar a Berlín l’any 2015, la UEFA ha sancionat al Barça en tots els partits que ha jugat de Lliga de Campions, sancions que han estat recorregudes per l’associació de juristes Drets.

Els presidents de les 4 entitats, Jordi Sànchez (ANC), Jordi Cuixart (Òmnium), Sergi Blàzquez (Drets) i Xavier Vinyals (Plataforma Pro Seleccions), van presenciar el partit des de la llotja i van poder comprovar com l’inici del partit i el minut 17.14 es convertien en un clam a favor de la independència i de la llibertat d’expressió.

Publicitat

L’acció es va complementar amb el desplegament d’una pancarta gegant just abans de que s’iniciés el partit. Amb la pancarta es donava la benvinguda als seguidors escocesos amb un “Welcome to Catalonia” i les banderes escocesa i irlandesa (recordem que el Cèltic és un club que va ser fundat per immigrants irlandesos arribats a Glasgow l’any 1887 i que el club encara conserva una forta identitat irlandesa). Aquesta pancarta (al costat de milers d’estelades) va servir per fer una crida a nivell internacional per reivindicar la legalitat de l’estelada i equiparar-la a qualsevol bandera oficial.

Les entitats sobiranistes recorden que l’estelada és una bandera legal i reconeguda pel Parlament de Catalunya. La seva exhibició en estadis està en procés judicial arran de l’incident que va protagonitzar el passat mes de maig la delegada del Govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, donant l’ordre de prohibir l’entrada d’estelades a l’estadi Vicente Calderón amb motiu de la final de la Copa del Rei de futbol entre el FC Barcelona i el Sevilla FC. Arrel d’aquella ordre, l’associació Drets va presentar un recurs al Jutjat Contenciós Administratiu al·legant que la prohibició vulnerava el dret fonamental a la llibertat d’expressió dels aficionats i demanant com a mesura cautelar que el jutge suspengués l’ordre i permetés l’entrada de banderes estelades al camp. El recurs va anar a parar al Jutjat número 11 de Madrid que el va admetre a tràmit i finalment el magistrat Jesús Torres Martínez va aixecar la prohibició d’entrar estelades al camp dos dies abans del partit. El recurs judicial continua el seu procés.

Després de l’acció d’avui, ANC, Òmnium Cultural, la Plataforma Pro Seleccions i Drets continuaran coordinant-se per front a la prohibició d’estelades als partits, tant des de l’àmbit de la mobilització com des de l’àmbit jurídic.