Manifestació a Barcelona
Manifestació a Barcelona
image_pdfimage_print

Un any més milers de persones han omplert els carrers en la Diada de l’Onze de setembre. Per cinquè any consecutiu, la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural ha ofert una contundent imatge de participació, tot i que la d’aquest any ha estat inferior a la del 2015. La manifestació d’enguany ha estat descentralitzada i s’ha celebrat en cinc ciutats diferents: Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona.

Tarragona
Tarragona

A Barcelona, els trams arribaven fins la Diagonal, però la concentració ha desbordat l’avinguda i ha arribat fins al carrer de la Indústria, tocant a Gràcia. A Barcelona hi han assistit el Vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. A la llera del Segre, a Lleida, s’ha multiplicat la manifestació més gran que hi havia hagut mai a la ciutat. A Berga, sense punt de comparació possible, hi havia més presència de gent que a la Patum. A Salt, amb l’assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’ampli passeig dels Països Catalans ha quedat ple gairebé fins l’autopista AP-7. A Tarragona, la Rambla Nova ha superat àmpliament qualsevol manifestació anterior i ha comptat amb la presència de la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Berga
Berga

Quant a la participació, la Guàrdia Urbana ha xifrat en 540.000 persones els assistents a la manifestació de Barcelona. L’ANC i Òmnium han calculat que a Lleida hi havia 120.000 manifestants, per bé que la guàrdia urbana només n’hi ha comptats 30.000. A Salt, la policia ha dit que hi havia 135.000 persones, a Berga 60.000 i a Tarragona 110.000.

Publicitat
Publicitat

Segons aquestes dades, la cinquena Diada (vora un miló de persones) seria la que menys participació hauria tingut. Per ordre, les mobilitzacions amb més afluència han estat: La V de la Diagonal 2014 amb 1,8 milions, la Via Catalana 2013 amb 1,6 milions, L’Onze de Setembre 2012 amb 1,5 milions, i per últim, la Via Lliure de la Meridiana de l’any passat amb 1,4 milions.

Lleida
Lleida

En els parlaments de Barcelona, Jordi Cuixart s’ha solidaritzat amb els imputats del 9N, ha recordat Muriel Casals i “tots aquells que ja no hi són”. Ha evocat el primer Onze de Setembre després de la mort del dictador Francisco Franco el 1976 a Sant Boi i Francesc Candel. Cuixart també ha demanat unitat per construir la República Catalana, un país per a tothom, on l’esforç dels ciutadans sigui recompensat amb uns serveis de qualitat. “Volem deixar enrere els dies històrics i començar a escriure el dia a dia de la República Catalana”, ha afirmat.

El president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ha clausurat la Diada d’enguany al passeig de Lluís Companys de Barcelona. Sànchez ha exigit ‘unitat i determinació’ a les institucions catalanes per a convocar un referèndum d’independència. ‘No dubteu ni un moment a posar a les urnes’, ha exclamat. El referèndum, segons el president de l’ANC, ‘és el llenguatge que el món democràtic entén, el millor homenatge a la democràcia i als pobles lliures del món, i el millor instrument per a mantenir aquest país com un sol poble’.

Salt
Salt

Al matí, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, havia ofert davant els corresponsals estrangers un tarannà suposadament pactista, segons el qual anava a proposar al president del Govern en funcions de l’Estat, Mariano Rajoy, que convoqués un referèndum pactat, com ho va fer Regne Unit amb Escòcia. Tanmateix, ha assegurat que el seu executiu manté el calendari pactat, el de culminar els treballs de la “desconnexió” a temps per convocar eleccions a finals de juliol de 2017.

Després de la concentració en què ha participat a Salt, ha apuntat que si no hi ha proposta estatal s’analitzaran altres alternatives.

La manifestació de la DUI

Convocats per la UPDIC, uns centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda a la plaça Urquinaona de Barcelona per reclamar la “independència ja”, tot exigint al Parlament de Catalunya que proclami la DUI.