Moment de la signatura ddels acords que permeten la Creació del Programa d'identificació genètica de desapareguts (7/9/2016)
Moment de la signatura ddels acords que permeten la Creació del Programa d'identificació genètica de desapareguts (7/9/2016)
image_pdfimage_print

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, el conseller de Salut, Antoni Comín, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, van presentar aquest dimecres 7 de setembre el Programa d’Identificació Genètica per tal de constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts; una base de dades amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades; i establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.

El conseller Romeva va destacar que la recuperació de la memòria històrica és “un deure i un dret que té a veure amb la nostra dignitat d’avui, amb la qualitat de nostre sistema democràtic, amb la densitat de la nostra convivència i amb la fortalesa de la nostra identitat”. Segons el conseller d’Exteriors, “avui, tots plegats ens fem mereixedors del país que aspirem a tenir”, ja que “només amb la memòria endreçada podem mirar endavant amb la mirada neta i serenitat necessària per encarar el futur com a país”.

El conseller Comín va apuntar que “avui es garanteix un dret dels vius: que puguin enterrar els seus morts de la Guerra Civil i de la dictadura franquista dignament”. “Posarem tots els mitjans per facilitar aquest dret”, va destacar el conseller de Salut. D’altra banda, Comín va fer un reconeixement especial al Dr. Eduardo Tizzano i al seu equip de l’àrea genètica de l’Hospital Universitari Vall Hebron, que coordinaran la recollida i l’anàlisi de les mostres biològiques dels familiars.

Publicitat

De la seva banda, el conseller Mundó va assegurar que “és un deute del Govern tancar una pàgina negra de la història per recuperar la memòria i retornar a les famílies els cossos dels seus familiars”. “El Departament de Justícia està plenament compromès en recuperar la dignitat de les famílies víctimes de la Guerra Civil”, va afegir.

Funcionament del programa

L’accés al Programa es realitzarà a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del Departament d’Exteriors i hi pot participar qualsevol persona, independentment de la seva nacionalitat, familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Les persones participants no ha d’incórrer en cap cost per participar en el programa, donat que l’extracció i el tractament de la mostra biològica és gratuïta per les persones sol·licitants.

El Departament d’Exteriors, a través de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament (DGRRII), informarà progressivament a totes les persones registrades al cens sobre l’existència d’aquest projecte i els facilitarà la informació i contacte del personal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), competent en programació de visites en tots els centres adscrits al programa i depenent del Departament de Salut, que organitzarà tot el procés de citacions personals per a l’extracció de mostres biològiques. Així, l’HUVH recollirà les mostres biològiques, les conservarà i custodiarà i les processarà.

Per la seva banda, la DGRRII realitzarà l’anàlisi genètica de les restes òssies humanes dipositades al Memorial de les Camposines (La Fatarella), així com de totes les localitzades com a resultat dels treballs d’exhumació arreu del territori català. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) d’acord amb l’autoritat judicial, també portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Els resultats i les dades obtingues s’introduiran en una base de dades específica per al seu tractament i conservació.

Mitjançant programaris específics es realitzarà l’encreuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts. El laboratori de genètica de l’HUVH emetrà un informe detallat sobre la probabilitat de parentesc en cada cas, atesos els marcadors informatius comuns en les mostres creuades, i el lliurarà a la DGRRII per al seu registre i perquè en cas d’encreuament contacti amb els familiars interessats i els n’informi.