D'esquerra a dreta, els ponents Salvador Cot, Liz Castro, Gerard Gòmez del Moral i Elisenda Paluzie
D'esquerra a dreta, els ponents Salvador Cot, Liz Castro, Gerard Gòmez del Moral i Elisenda Paluzie
image_pdfimage_print

Aquest diumenge 4 de setembre s’ha dut a terme el 7è Aplec Independentista d’Arenys de Munt, en commemoració de les consultes sobiranistes. Sota el lema Moviment Unilateral – Independència 2017, s’ha realitzat al llarg del matí de diumenge un debat sobre la unilateralitat. Assumint que la independència es durà a terme de forma unilateral per impossibilitat de negociació per part del regne d’Espanya, en Salvador Cot, la Liz Castro, na Elisenda Paluzie i en Gerard Gòmez del Moral, han debatut entorn els conceptes RUI, DUI i les tres lleis de desconnexió, en especial la llei de transitorietat jurídica.

En Salvador Cot, director del diari Món.cat, ha fet un repàs de les independències unilaterals que hi ha hagut al llarg de la història destacant la d’Estats Units. La intervenció de l’editora i escriptora Liz Castro s’ha centrat a les aportacions ciutadanes en el procés independentista, afegint que “parlar d’unilateralitat a Arenys de Munt és com portar castells a Vilafranca” i ha fet una crida a la participació de la diada d’enguany. L’economista Elisenda Paluzie, membre de la Coordinadora Nacional de les Consultes Sobiranistes, ha començat esmentant que “la consulta d’Arenys va demostrar que podem fer les coses sense permís i amb l’oposició de l’Estat” tot recordant que “és el primer cop que al parlament de Catalunya hi ha una majoria independentista i cal aprofitar-la”, i defensant que cal aprovar les tres lleis de desconnexió i posteriorment fer un RUI, referèndum unilateral d’independència.

En el debat obert amb el públic, la principal qüestió plantejada ha estat la manca de claredat en l’exposició per part del govern de Catalunya del full de ruta per a l’assoliment de la indepèndencia, amb opinions contraposades dins el mateix govern sobre si es durà o no a terme la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). El diputat de Junts pel Sí, el senyor Gòmez del Moral, ha assegurat que la darrera llei que aprovarà el Parlament de Catalunya, abans de l’estiu vinent, la llei de transitorietat jurídica, serà la quina farà efectiva la independència. Posteriorment, en Roger Buch, en representació del govern de Catalunya, ha assegurat que el govern segueix el mandat que va rebre del Parlament, fent especial incís en la seguretat jurídica i afirmant que abans de l’estiu s’acabarà el simbolisme.

Publicitat
Publicitat

Al llarg de la tarda s’ha homenatjat en Quim Torra i la Montserrat Carulla per la seva tasca decidida en la projecció del cas català. En Quim Torra ha tingut unes paraules de record per a la figura de Muriel Casals.

Podeu escoltar el debat del matí i la intervenció d’en Roger Buch en representació del govern en els següents enllaços:

Part 1 – Inici del Debat
Part 2 – Final del Debat i Iintervenció d’en Roger Buch