Restaurat el Beatus d’Urgell, robat fa 20 anys

image_pdfimage_print

El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat a Valldoreix, ha finalitzat la restauració del Beatus de la Seu d’Urgell. L’obra ha estat dos anys al centre i els darrers dos mesos s’ha dut a terme un procés de recuperació perquè el Beatus es pugui tornar a exposar al Museu Diocesà d’Urgell, on des de 1996 s’exposa un facsímil.

Datat del l’últim quart del segle X. Còdex il·lustrat amb el Comentari a l’Apocalipsi del Beat de Lièbana. Es tracta d’una còpia del comentari de l’Apocalipsi redactat a finals del segle VIII per Beat de Lièbana en resposta a les tesis adopcionistes defensades per Elipand, Bisbe de Toledo i per Fèlix Bisbe d’Urgell. Està basat en l’Apocalipsi de Sant Joan i el llibre de Daniel. És una de les peces més apreciades de la col·lecció del Museu Diocesà d’Urgell,, fou robada l’any 1996 i recuperada posteriorment al 1997.

El Beatus original consta de 239 folis, tot i que en falta un: la pàgina 15 que el lladre va mutilar per mostrar-la al col·leccionista que l’hi volia comprar, i que no s’ha recuperat mai més. L’obra va ser una de les més populars de l’Edat Mitjana i, que se’n tingui constància, només se’n conserven 27 còpies a tot el món, de les quals dues a Catalunya: a la Seu i a Girona. El lladre, el francès Gilbert Julien Ollier, va ser detingut a la frontera l’any 1998 i posteriorment condemnat, tot i que més endavant va fugir de la presó, tot aprofitant un permís, i no ha estat mai més localitzat.

Publicitat

Es preveu que el Beatus de Liébana de la Seu tornarà properament al Museu Diocesà d’Urgell, sota mesures molt estrictes de seguretat, si bé no s’assegura que es torni a exposar al públic.