Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional
image_pdfimage_print

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha anul·lat i “reinterpretat” per unanimitat part de les anomenades estructures d’Estat de Catalunya, entre les quals destaca la de la creació de l’Administració Tributària de Catalunya.

El Govern de l’Estat va recórrer el juny de l’any passat dos articles i quatre disposicions de la llei de mesures fiscals, financeres i administratives aprovada pel Parlament de Catalunya el 2015 que regulen el servei meteorològic, els equipaments comercials, el pla director de l’Administració Tributària de Catalunya, l’inventari del patrimoni de les administracions públiques, el catàleg d’infraestructures estratègiques i la creació de l’agència catalana de protecció social.

Aquests articles actualment estaven suspesos des que al juny de 2015 el Constitucional va admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol. La suspensió va ser cautelar, però l’alt tribunal va acabar fent-la ferma fins que els magistrats es pronunciessin sobre el fons de l’assumpte, que és el que han fet en la sentència acordada avui.

Publicitat
Publicitat

Els magistrats han acceptat l’Agència Tributària catalana i l’agència de protecció social si funcionen amb la interpretació que es fa en la sentència: entre altres, no poden assumir-ne la recaptació. En la mateixa situació es troba l’agència de protecció social si es limita a gestionar les ajudes socials o de dependència com a pensions no contributives.