Trapania maculata
Trapania maculata
image_pdfimage_print

El Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC) ha identificat 77 espècies diferents d’aquests animals marins a la cala es Caials, al Parc Natural de Cap de Creus, durant la cinquena edició de la marató que organitza anualment per fer noves identificacions, i que es va organitzar el cap de setmana passat. Els opistobranquis, molt semblants als llimacs terrestres, destaquen per les coloracions vistoses i contrastades, tot i que algunes espècies són de mides molt reduïdes i difícils de detectar al seu medi. Sovint cal agafar mostres d’algues que els serveixen de recer per poder buscar-los amb deteniment al laboratori i observar-los amb atenció sota la lupa binocular. Els exemplars observats s’alliberen vius novament a l’aigua un cop fotografiats i identificats.

Durant el cap de setmana passat es van fer dos cursos de formació, set immersions (cinc diürnes i dues nocturnes) i dues sessions de laboratori on hi van participar 50 persones. Els cursos van versar sobre la macrofotografia amb càmera compacta i la biologia dels opistobranquis. Les set immersions es van definir en tres punts diferents entre la superfície i els 35 metres de profunditat, amb mostrejos en tots els hàbitats possibles, com posidònia, algues fotòfiles, extraploms, coral·ligen, o sorra.

Es van observar gairebé 600 exemplars de 77 espècies diferents d’opistobranquis, i quatre més resten pendents de confirmació, 55 de les quals van correspondre a nudibranquis, el grup més espectacular dels opistobranquis. En destaca una primera cita per al Parc Natural de Cap de Creus i la cala Es Caials: el doridaci Baptidoris cinnabarina, amb la qual s’arriba a les 115 espècies citades en aquesta cala, convertint-se en el punt amb més diversitat d’opistobranquis de Catalunya, segons les dades del GROC.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Vint espècies rares o molt rares

Entre les observacions més destacades hi ha vuit espècies que es consideren molt rares pel fet que hi ha escasses cites prèvies al litoral català. Es tracta dels sacoglossos Hermaea bifida i Calliopaea bellula, i els doridacis Carminodoris boucheti, Doriopsilla areolata, Doris bertheloti, Doris ocelligera, Baptodoris cinnabarina i Polycera elegans. D’aquesta darrera espècie se’n van observar vuit exemplars i, donat que només s’ha trobat a Caials, i únicament durant les cinc maratons del GROC, va ser l’espècie escollida pel logotip de la Marató. A més, també es van observar 12 espècies rares, entre les que destaquen Elysia translucens, Elysia flava o Dicata odhneri, i 19 espècies poc comunes.

Les 77 espècies representen un nou rècord en la Marató d’opistobranquis de Caials, que havia arribat a les 47 espècies el 2012; 57 el 2013; 54 el 201; i 65 el 2015. Sens dubte, un valor que repercuteix directament en l’augment de la quantitat d’espècies i la importància de les troballes és que els participants cada any tenen una millor formació per trobar opistobranquis