image_pdfimage_print

Seguint amb el procés iniciat fa un any, que ha comportat la incorporació a Enciclopèdia.cat de gran part del fons editorial d’Enciclopèdia Catalana convenientment digitalitzat, el portal ha incorporat recentment l’Atles electoral de la Segona República a Catalunya. Amb aquesta obra, Enciclopèdia.cat ha superat els 700.000 articles.

L’Atles electoral de la Segona República a Catalunya és una versió digital de l’obra del mateix nom de Mercedes Vilanova, publicada per Enciclopèdia Catalana el 2005. A més de vuitanta anys de distància, l’anàlisi de les consultes electorals de la Segona República permet una lectura nova. A partir d’estadístiques i de diàlegs amb líders i militants i amb persones analfabetes que mai no havien estat tingudes en compte, es revisen tres aspectes dels comicis: la coherència de la ciutadania, la utilització de la llei i la influència del sexe, l’edat, la classe social o la cultura.

L’enfocament multidisciplinari utilitzat posa en dubte alguns mites poc qüestionats fins ara, entre d’altres, que les dones fossin conservadores i seguissin el que deia l’Església o que el proletariat apostés frívolament per l’abstenció a fi d’enfrontar-se a la burgesia.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

L’Atles demostra que van ser els líders polítics els qui no van entendre la moderació de les majories ni la força de la llei electoral, i d’aquí van sorgir els moviments parlamentaris que van fer inviable la República i van precipitar al caos d’una guerra civil.