Capçalera de la manifestació (Fotografia F3LR J.Lopez)
Capçalera de la manifestació (Fotografia F3LR J.Lopez)
image_pdfimage_print

Convocada pel Comitè “Sí al País Català“, un miler de persones s’han manifestat aquesta tarda pels carrers de Perpinyà sota el lema “Oui au Pays Catalan”. La manifestació ha començat a la Plaça de Catalunya i ha acabat al Castellet de Perpinyà. S’hi ha reivindicat la denominació catalana al nou nom de la regió fins ara coneguda com a Llenguadoc-Rosselló/Migdia Pirineus.

La fusió de regions franceses que va impulsar el govern Hollande, i que va entrar en vigor el passat 1 de gener, obligava a escollir nom per als nous territoris. Això afectava de ple la Catalunya del Nord, perquè el Llenguadoc-Rosselló va passar a ser una sola entitat amb el Migdia-Pirineus. Perpinyà i Montpeller, doncs, són un tot a ulls de l’estat francès.

Divendres, la consulta sobre la qüestió va donar suport a la proposta “Occitània” amb un 45%. Llenguadoc-Pirineus va obtenir 18%, Pirineus-Mediterrània: 15 % i Occitània-País Català: 12 %. El fet que la major part de la regió sigui occitana (tot i no incloure ni de bon tros tota Occitània) va provocar aquest resultat. Després de conèixer-se els resultats de la consulta, correspondrà ara l’assemblea regional votar el nom definitiu i elevar-lo a l’Elisi. La reunió dels consellers regionals tindrà lloc el 24 de juny i la seva decisió es prendrà sobre la base dels resultats de la consulta.

Publicitat
Publicitat