image_pdfimage_print

Ahir es va presentar a Barcelona L’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2015. L’Anuari és un projecte de periodisme d’investigació que treu a la llum temes silenciats als mitjans de comunicació corporatius dels Països Catalans. En aquesta sisena edició, ofereix 12 reportatges en profunditat sobre qüestions que durant el 2015 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. A més, inclou infografies, llistes i almanacs que analitzen des d’un punt de vista crític com els mitjans han tractat els grans temes de l’any. L’objectiu de l’Anuari és aconseguir situar aquests temes en l’agenda mediàtica i donar-los veu per tal que arribin al coneixement de la societat.

L’Anuari és una iniciativa de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya. Compta també amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de sis universitats: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de València i la Universitat de Vic.

La primera edició de l’Anuari Mèdia.cat es va publicar el 2011 i recollia els silencis mediàtics de 2010. El projecte pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored, de la Universitat de Sonoma (San Francisco), que des de fa gairebé quaranta anys s’encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants.

Publicitat

Reportatges de l’Anuari Mèdia.cat 2016

Dos informes de l’oficina contra la corrupció als quals ha tingut accés en exclusiva l’Anuari Mèdia.cat afirmen que la contractació de càrrecs de confiança dels partits a les diputacions Barcelona i Lleida pot ser contrària a la llei. Es tracta de 45 possibles assessors irregulars en el primer cas i uns altres quatre –després d’una reducció substancial aquesta legislatura- a Ponent que l’Oficina Antifrau considera que s’haurien de revisar i que les diputacions asseguren que «s’ajusten a dret». Aquest és un dels temes obviats pels mitjans durant el 2015 i recollit a la sisena edició de l’Anuari Mèdia.cat.

Però les diputacions no són les úniques institucions sota la lupa del periodisme d’investigació. Les dietes dels consells comarcals, que en el cas del president del Barcelonès poden arribar a suposar 1.500 euros per cada plenari, una xifra que se suma als sous –en el cas dels municipis grans- com a alcaldes o regidors, ja que tots els consellers comarcals són càrrecs electes.

Les vulneracions dels drets humans és un altre bloc molt potent any rere any. Lyssa Silva va ser brutalment assassinada a cops el 22 de juliol del 2015 a Alacant. La motivació dels agressors va ser, segons la família, l’odi transfòbic, el que suposaria el tercer assassinat d’aquestes característiques als Països Catalans, uns territoris on creixen els crims d’odi contra les persones transsexuals.

La mort de Raquel E.F. per suïcidi a la presó de Can Brians, després d’estar sis mesos tancada en règim d’aïllament –un reportatge ja avançat fa un mes- destapa les greus vulneracions dels drets humans al sistema penitenciari català.

Un altre reportatge analitza que n’ha quedat de les mediàtiques operacions antigihadistes, com els «Onze del Raval», «Tigris» o «Xacal», que després d’espectaculars desplegaments policials i informacions alarmistes han quedat en absolucions o sentències en procés de revisió.

El tercer gran bloc de l’Anuari és la fiscalització del poder econòmic, enguany centrat en els clubs de futbol, un sector que rep importants subvencions públiques a pesar dels deutes que molts clubs mantenen amb hisenda.

Sengles reportatges ofereixen retrats crítics de grans empreses. Un de l’imperi turístic bastit pels principals hotelers balears –i la seva capacitat de condicionar lleis i governs- i l’altre d’El Corte Inglés, una de les empreses més ben tractades pels grans mitjans gràcies a la seva generosa inversió en publicitat i patrocinis. La situació i conseqüències de la muntanya de runam salí que l’empresa Iberpotash acumula al Bages també entra en aquesta categoria.

Tampoc cal un oblidar una precisa radiografia de les deu principals escoles d’elit catalanes. Quines són, qui hi ha estudiat i com algunes d’aquestes, a més, es troben subvencionades amb fons públics.

La gestió, no exempta de polèmica, del domini .cat tanca l’actual edició de l’Anuari.

Podeu Descarregar-vos l’ANUARI MÈDIA.CAT 2016 en versió pdf o bé consultar-ne la versió web.