image_pdfimage_print

La plataforma Enllaçats per la Llengua, formada per una xarxa d’entitats d’arreu del domini lingüístic, ha emès un comunicat (1 de juny) en què considera desafortunat el comunicat conjunt signat entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’entitat secessionista de la RACV (Reial Acadèmia de Cultura Valenciana). Aquest comunicat expressa la voluntat de propiciar, a través de grups de treball conjunt, la ‘cooperació efectiva’ entre les dues entitats amb l’objectiu d”anar superant conflictes que en res han beneficiat l’ús social del valencià’.

Aquest document conjunt va ser ratificat pel ple de l’AVL el passat 27 de maig per un resultat molt ajustat. Dos dels acadèmics amb major trajectòria científica, Antoni Ferrando i Albert Hauf es van oposar a la declaració. Altrament, des de l’organització blavera Grup d’Acció Valencianista opinen que “tenim per desgràcia tornar a alçar la veu contra la indignant situació en què es troba la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, que per la deslleial actuació del seu degà, en Federico Martinez Roda, es troba en l’actual situació de negociació amb la catalanista Acadèmia Valenciana de la Llengua”.

Enllaçats creu que és un error posar en peu d’igualtat una acadèmia com l’AVL, legitimada estatutàriament com a ens normatiu del valencià, amb una entitat que subvencionada per governs autonòmics i locals anteriors, ha atiat durant dècades la conflictivitat envers la llengua pròpia dels valencians i valencianes, defensant posicions acientífiques i dimonitzant la necessària col·laboració cultural entre els territoris de parla catalana.

Publicitat

Precisament quant a aquest darrer apartat, la xarxa d’entitats troba a faltar en el redactat alguna declaració a favor de la unitat de la llengua catalana que no deixés cap mena de dubte que l’acostament entre ambdós col·lectius no representa cap perill per a desfer tot el camí avançat durant molts d’anys per a la normativització del valencià des de les universitats valencianes.

Enllaçats per la Llengua no creu que dit acord vagi en benefici de la societat valenciana ni que apel·li a cap “pau lingüística”, quan tot el món acadèmic no en té, cap de dubte sobre la filiació del valencià que al comunicat es refereix moltes voltes com a “llengua valenciana”.

Finalment, des de la plataforma “sí apel·lem a la superació d’aquest estèril debat, treballant per la plena normalització del valencià, implementant polítiques reals que fomentin el seu ús social, recuperar mitjans de comunicació públics en llengua pròpia i treballar conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans, institució que vetlla pel català a tot el domini lingüístic per decret llei, la xarxa Vives d’universitats i l’Institut Ramon Llull”.

Enllaçats per la Llengua és una xarxa d’entitats per la defensa i valorització de la llengua catalana, que va néixer a les Illes Balears l’any 2012 fruit de la lluita social per una ensenyament públic en català, i que un any després ja comptava amb col·lectius, sindicats i persones de tot el domini lingüístic. El passat mes d’octubre de 2015 va encetar una campanya reclamant l’espai de comunicació en català, incloent la reobertura de RTVV, la reciprocitat dels canals en la nostra llengua i la coordinació entre corporacions en matèria de producció audiovisual i traducció.