Roda de premsa de Carles Puigdemont i Ximo Puig a la Galeria Gòtica de Palau de la Generalitat de Catalunya (Fotografia: Jordi Bedmar)
Roda de premsa de Carles Puigdemont i Ximo Puig a la Galeria Gòtica de Palau de la Generalitat de Catalunya (Fotografia: Jordi Bedmar)
image_pdfimage_print

Els presidents de Catalunya i del País Valencià, Carles Puigdemont i Ximo Puig, es varen reunir ahir a la tarda al Palau de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, varen trencar una incomunicació institucional que feia divuit anys que durava.

En una compareixença conjunta des de la Galeria Gòtica de Palau, Puigdemount i Puig varen anunciar el restabliment de la reciprocitat entre Televisió de Catalunya i Televisió Valenciana quan aquesta darrera cadena reprengui les seves emissions, abans de finals d’any. “Agraeixo el compromís de reciprocitat”, va celebrar Puigdemont, que va emmarcar l’acord en la voluntat dels dos governs d’“anar avançant en una relació d’absoluta normalitat”, després d’un “llarg silenci” institucional “entre governs de dos territoris que tenen enormes vincles”.

Segons va explicar Puigdemont, en la reunió amb el seu homòleg valencià també es va acordar la creació d’una taula estratègica integrada per institucions, agents socials i econòmics de Catalunya i València per reclamar al futur govern espanyol que compleixi els seus compromisos i desencalli el corredor ferroviari mediterrani, “una prioritat absoluta” per a la competitivitat de tot l’eix mediterrani.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Finalment, el cap de Govern va estendre la mà al govern valencià “en la reivindicació d’un tracte molt més just” de finançament. Carles Puigdemont va recordar “els incompliments” del govern espanyol del sistema de finançament vigent, que porta dos anys caducat i que “és doblement injust: injust en el seu origen i en la seva materialització, tant pel que fa a les quantitats com als calendaris”.

De la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana va subratllar la importància de la creació de la taula estratègica del corredor mediterrani per “donar la màxima rellevància institucional” a “un projecte europeu de primera dimensió”. “És absolutament insòlit que el corredor mediterrani estigui en una situació de paràlisi”, perquè això “significa que s’està perdent competitivitat”. “Passi el que passi” en les properes eleccions espanyoles, va dir el president Puig, “hem d’exigir al nou govern que prioritzi allò que ja ha prioritzat Europa i que és un entrebanc per a la competitivitat” de l’economia de tot l’eix mediterrani.

A continuació us deixem amb el vídeo resum de la trobada elaborat pel gabinet de premsa de la Generalitat Valenciana.